Salata od hobotnice s krumpirom: Imamo recept + 2 trika uz koje će biti savršeno mekana svaki put
Salata od hobotnice na dalmatinski je tradicionalno jelo koje se uobičajeno priprema u obalnim dijelovima Hrvatske. Izvorno se priprema samo s kuhanom hobotnicom, kuhanim krumpirom, maslinovim uljem i začinima, no ovaj recept slobodno možete modernizirati dodavanjem još nekih namirnica koje će joj dati još više boje, okusa i nutritivne vrijednosti.
Ako se ne pripremi kako treba, hobotnica može biti tvrda i žilava do te mjere da ju je teško žvakati. Kako bi se to izbjeglo, možete upotrijebiti jedan od dva najpouzdanija trika za meku hobotnicu svaki put. Prvi je smrzavanje i odmrzavanje hobotnice prije kuhanja. Ovaj popularni trik zna većina ljudi, no posebno je korisno ponoviti taj postupak i više puta ako imate nekoliko dana vremena. Još jedan trik koji potječe još iz vremena kada nisu postojali zamrzivači jest da se hobotnica kuha s plutenim vinskim čepom. Iako ova metoda nije znanstveno dokazana, poput one sa zamrzavanjem, definitivno je favorit onih koji i dalje njeguju starinske kulinarske trikove.
Sastojci:
- 1 kg hobotnice
- 200 g krumpira
- 100 g crvenog luka
- 100 g cherry rajčica
- 50 g crnih maslina (bez koštica)
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 ml limunovog soka
- 10 g svježeg peršina
- sol po ukusu
- svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
- Očistite hobotnicu i isperite je pod hladnom vodom.
- Stavite hobotnicu u veliki lonac s dovoljno vode da je pokrije. Dodajte prstohvat soli.
- Kuhajte hobotnicu na srednje jakoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok ne postane mekana. Provjerite vilicom – ako lako probija meso, gotova je.
- Kada je hobotnica kuhana, izvadite je iz vode i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, narežite je na manje komadiće.
- Dok se hobotnica kuha, operite krumpire i stavite ih kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte dok ne postanu mekani, oko 20 minuta.
- Kada su kuhani, ocijedite ih i ostavite da se malo ohlade. Zatim ih ogulite i narežite na kockice.
- Crveni luk ogulite i narežite na tanke ploške. Cherry rajčice operite i prepolovite. Češnjak sitno nasjeckajte. Peršin sitno nasjeckajte.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu hobotnicu, kockice krumpira, narezani crveni luk, prepolovljene cherry rajčice, crne masline i nasjeckani češnjak.
- Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu. Dobro promiješajte.
- Na kraju pospite nasjeckanim svježim peršinom.
- Salatu pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi.
- Poslužite hladno kao predjelo ili lagani glavni obrok.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Coleslaw salata i hrskava pohana piletina: Ova prefina kombinacija je hit na drušvenim mrežama
-
Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345