Salata od hobotnice s krumpirom: Imamo recept + 2 trika uz koje će biti savršeno mekana svaki put

Salata od hobotnice s krumpirom: Imamo recept + 2 trika uz koje će biti savršeno mekana svaki put

Salata od hobotnice s krumpirom: Imamo recept + 2 trika uz koje će biti savršeno mekana svaki put
  • Objavljeno: Utorak, 28.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Salata od hobotnice na dalmatinski je tradicionalno jelo koje se uobičajeno priprema u obalnim dijelovima Hrvatske. Izvorno se priprema samo s kuhanom hobotnicom, kuhanim krumpirom, maslinovim uljem i začinima, no ovaj recept slobodno možete modernizirati dodavanjem još nekih namirnica koje će joj dati još više boje, okusa i nutritivne vrijednosti.

  • Topla njemačka krumpir salata sa slaninom - recept koji morate probati!

Ako se ne pripremi kako treba, hobotnica može biti tvrda i žilava do te mjere da ju je teško žvakati. Kako bi se to izbjeglo, možete upotrijebiti jedan od dva najpouzdanija trika za meku hobotnicu svaki put. Prvi je smrzavanje i odmrzavanje hobotnice prije kuhanja. Ovaj popularni trik zna većina ljudi, no posebno je korisno ponoviti taj postupak i više puta ako imate nekoliko dana vremena. Još jedan trik koji potječe još iz vremena kada nisu postojali zamrzivači jest da se hobotnica kuha s plutenim vinskim čepom. Iako ova metoda nije znanstveno dokazana, poput one sa zamrzavanjem, definitivno je favorit onih koji i dalje njeguju starinske kulinarske trikove.

Sastojci:

  • 1 kg hobotnice
  • 200 g krumpira
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g cherry rajčica
  • 50 g crnih maslina (bez koštica)
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 30 ml limunovog soka
  • 10 g svježeg peršina
  • sol po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

  1. Očistite hobotnicu i isperite je pod hladnom vodom.
  2. Stavite hobotnicu u veliki lonac s dovoljno vode da je pokrije. Dodajte prstohvat soli.
  3. Kuhajte hobotnicu na srednje jakoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok ne postane mekana. Provjerite vilicom – ako lako probija meso, gotova je.
  4. Kada je hobotnica kuhana, izvadite je iz vode i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi, narežite je na manje komadiće.
  5. Dok se hobotnica kuha, operite krumpire i stavite ih kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte dok ne postanu mekani, oko 20 minuta.
  6. Kada su kuhani, ocijedite ih i ostavite da se malo ohlade. Zatim ih ogulite i narežite na kockice.
  7. Crveni luk ogulite i narežite na tanke ploške. Cherry rajčice operite i prepolovite. Češnjak sitno nasjeckajte. Peršin sitno nasjeckajte.
  8. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu hobotnicu, kockice krumpira, narezani crveni luk, prepolovljene cherry rajčice, crne masline i nasjeckani češnjak.
  9. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu. Dobro promiješajte.
  10. Na kraju pospite nasjeckanim svježim peršinom.
  11. Salatu pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi.
  12. Poslužite hladno kao predjelo ili lagani glavni obrok.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije