Ručak gotov u 15 minuta: Salata od tune, tjestenine i povrća
Salata od tune, tjestenine i povrća je odlična ideja kada vam treba obrok gotov za 15 minuta. Sve što trebate napraviti je brzinski pripremiti sastojke i napraviti dressing - za koji također donosimo recept - i zatim sve pomiješati. No, prije nego počnete s pripremom, pročitajte koje su zdravstvene dobrobiti tune, ali i zašto je ne treba konzumirati baš prečesto.
Je li tuna iz konzerve zdrava?
Tuna iz konzerve se smatra dobrim izvorom proteina - konzerva tune od 85 g sadrži oko 20 g proteina.
Kao i mnoge druge vrste ribe i morskih plodova, konzervirana tuna je bogata omega-3 masnim kiselinama, a ova zdrava vrsta masti ima dugačak popis potencijalnih dobrobiti. Istraživanja su pokazala da konzumacija omega-3 masnih kiselina u prehrani može pomoći kod simptoma depresije i pozitivno utjecati na opće raspoloženje, kao i usporiti slabljenje kognitivnih funkcija, što je povezano za starenjem. Nove studije također sugeriraju da omega-3 masne kiseline mogu doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sustava snižavanjem kolesterola, smanjenjem krvnih ugrušaka i smanjenjem upalnih procesa.
Međutim, tuna iz konzerve često sadrži visoke razine natrija. To ne znači da trebate prestati jesti konzervirane tunjevine, samo prilikom odabira konzerve pripazite na sastav. Osim toga, pitanje koje si mnogi postavljaju kad je riječ o konzerviranoj tuni jest postoji li opasnost od trovanja živom, , ali treba imati na umu da različite vrste tune sadrže različite razine žive. Također je dobro znati da tuna sadrži i selen, nutrijent koji zapravo ima zaštitna svojstva protiv žive koja se nalazi u tuni, drugim vrstama riba i morskim plodovima.
Recept za salatu od tune s tjesteninom i povrćem
Sastojci:
- 1 konzerva tune (u vodi ili maslinovom ulju), ocijeđena
- 200 g tjestenine (npr. penne ili farfalle), skuhane prema uputama na pakiranju
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 šalica cvjetova brokule, blanširanih
- 1/2 šalice kukuruza iz konzerve
- 1/2 ljubičastog luka, tanko narezanog
- 1/2 šalice crnih maslina, očišćenih i narezanih
Za dressing:
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 žličica senfa
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
- sol i papar po ukusu
Priprema:
-
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu, tunu, cherry rajčice, brokulu, ljubičasti luk, kukuruz i masline.
-
U manjoj zdjeli pripremite dressing miješanjem grčkog jogurta, majoneze, bijelog vinskog octa, senfa i sjeckanog češnjaka. Posolite i popaprite po ukusu.
-
Dodajte pripremljeni dressing u veliku zdjelu s ostalim sastojcima i sve promiješajte.
-
Poslužite odmah ili ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
- Jedini recept koji trebate: Gusta krem juha od brokule bez vrhnja
- Topla njemačka krumpir salata sa slaninom - recept koji morate probati!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345