Šalica zdravlja za svaki dan

Šalica zdravlja za svaki dan

Šalica zdravlja za svaki dan
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Sastojci i djelovanje čajeva - općenito

Istraživanja i proučavanja vrijednosti i ljekovitosti čaja potvrdila su da polifenoli - fitokemikalije u čaju, imaju izrazito antioksidativno djelovanje i ostala biokemijska svojstva koja mogu imati važnu ulogu u zaštiti od potencijalnih bolesti, njihovoj prevenciji ili ublažavanju. 

  • Čaj sadrži nutrijente kao što su: polifenoli, katehini, flavonoidi, ugljikohidrati, vitamin C, vitamin E, cink, selen, mangan, beta-karoten, kofein, flour koji djeluju tako da čaj osvježava i okrepljuje zato što su listići čaja bez soli, sadrže malo bjelančevina i vrlo malo ugljikohidrata. Od vitamina sadrže vitamin C, osobito zeleni čaj, te vitamine B1 i B2 te željezo (rooibos čajevi)
  • čajni napitak osigurava organizmu potrebne mikroelemente (minerale), potrebnu količinu vode i to prokuhane (meke) koja lakše prodire u međustanični prostor te ujedno brže i učinkovitije čisti organizam od nakupljenih otrova
  • čajevi su "lovci na slobodne radikale", tj. zaštitnici naših stanica jer sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu (slobodnih radikala)
  • flavonoidi u čaju, prema nekim podacima 120% jače djeluju na kancerogene tvari od vitamina C, pojačavaju otpornost organizma prema bakterijama, a djeluju protuvirusno na viruse koji uzrokuju gripu, herpes simplex, normaliziraju rad štitnjače, pospješuju ozdravljenje jetrenih bolesnika
  • katehini štite od nakupljanja krvnih ugrušaka, djeluju na stanice živčanog sustava, zaštitnici su mozga i sprečavaju degenerativne poremećaje kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest
  • čaj ima višestruko pozitivo djelovanje na srce i krvožilni sustav snižavanjem ukupnog kolesterola i spuštanjem krvnog tlaka
  • čaj smanjuje razinu glukoze u krvi (dodatkom cimeta)
  • polifenoli iz čaja također sudjeluju u izgradnji kolagena, štite kožu od posljedica UV zračenja te pospješuju krvotok i obnovu kože
  • čaj ima antioksidativno djelovanje, pozitivno djeluje na plodnost (vitamin E)
  • čaj pojačava elastičnost kapilara i krvnih žila, stimulira imunološki sustav, ublažuje simptome astme, te ubrzava metabolizam (flavonoidi u zelenom i Oolong čaju)
  • u čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi čaj potiče probavne procese (smanjuje prekomjerno stvaranje kiseline), djeluje preventivno protiv arterioskleroze, djeluje preventivno protiv raka, sprečava visoki krvni tlak, te djeluje diuretički i pridonosi smanjenju prekomjerne težine ili održavanju poželjne jer ubrzava oksidaciju masnoća
  • energetska vrijednost 1 šalice čaja iznosi 2 kcal, a od toga ima 0,7 ugljikohidrata i kofeina (ovisno o čaju ) od 15 mg - bijeli čaj, do 40 mg - crni čaj
  • čaj ima važnu ulogu u borbi protiv karijesa (sadrži flour) te se sve više preporučuje kao prikladan napitak u bilo koje doba dana i za djecu i za odrasle (pogotovo biljni čajevi jer ne sadrže kofein, npr. Roibos).

Kad bismo usporedili nutritivne vrijednosti čaja od šipka, kapučina i crne kave onda bi to izgledalo ovako:

  • čaj ne sadrži zasićene masne kiseline - kapučino ih sadrži 14,00 mg? vitamina C čaj ima 95,50 jedinica - kapučino i kava 0
  • kalcija čaj ima 655,50 jedinica - kapučino 120,00 jedinica - kava 1,00 jedinica
  • magnezija čaj ima 185,00 mg - kapučino 69,00 mg  - kava samo 2,00 mg.

Čaj zauzima prvo mjesto po nutritivnoj vrijednosti. Zato, uvijek je pravi trenutak za jedan fini, topli, mirisni pravi čaj!

Jeste li znali?

Amerikanac Thomas Sullivan zaslužan je za pojavu "čaja u vrećicama". Kao prodavač čaja dostavljao je u restorane (čajane) na probu različite vrste čaja umotavši pritom svaki primjerak čaja u gazu. Prepoznao je priliku za zaradu i unaprijedio svoj izum nakon što je vidio kako vlasnici restorana ovako umotane čajeve ubacuju u kipuću vodu kako bi izbjegli nered u kuhinji od mokrih listića čaja.

Amerikanci su sasvim slučajno otkrili i patentirali "Ice Tea". Jedan poduzetnik je svojim posjetiteljima na sajmu planirao servirati čaj, no zbog velikih vrućina, nitko nije bio zainteresiran za njegovu ponudu pa se dosjetio i u skuhani čaj ubacio veliku količinu kockica leda, čime ga je rashladio. Tako je nastao "Ice Tea" te posao veliki hit sajma, a i cijeloga svijeta.

Kod pripreme zelenog čaja proključalu vodu prekrijemo listićima zelenog čaja tek kad se voda ohladi na oko sedamdesetak stupnjeva. Treba ga procijediti nakon 2 do 3 minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali onda moraju ostati u vodi do pet minuta.

Svakodnevno pijenje zelenog čaja (3 do 5 šalica) pripada današnjoj kulturi i tradiciji Japana, u kojoj je najmanji postotak obolijevanja od raka, što se pripisuje njegovu antikancerogenom djelovanju.

Biljne čajeve koji uglavnom sadrže eterična ulja (osim vrsta bez njih) ne treba držati u vodi dulje od 5 minuta u zatvorenoj posudi. Voćne čajeve koji sadrže voće uglavnom najprije kuhamo u vodi pa tek onda pustimo da odstoje

Naziv čaja Flowery Orange Pekoe nema veza s narančama. Riječ "Orange" dolazi iz nizozemske kraljevske kuće jer "oranien" znači "kraljevski" a "pekoe" na kineskom znači "bijele pahuljice", tj. mladi, nježni pahuljasti listići.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije