Šalica zdravlja za svaki dan
Uzgoj čaja
Grm čaja je zimzelena višegodišnja tropska biljka s krutim, zašiljenim, sjajnim zelenim listovima, poznata pod nazivom Camellia sinensis, inače botanički srodnik ukrasnog grma kamelije, čiji nam listići daju crne, crvene i zelene čajeve. Čaj čine mladice čajnoga grma koji u plantažama dosežu visinu od 1 do 1,5 m. Na taj način se postiže brz rast mladice, pa grm daje nove listove nekoliko puta u godini. Za uspijevanje treba joj vlažna i topla klima. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na visinama od 100 m do 2 km (Darjeeling) nadmorske visine. Okus i osobine čajeva razlikuju se prema podneblju u kojem grmovi rastu. U hladnijim krajevima poput sjeverne Indije, berba ili "obiranje" traje tijekom cijele godine, i to posebno za kišnih dana, prosječno četiri berbe godišnje.
Kategorizacija čaja
Veličina, izgled i kvaliteta su kriteriji za kategorizaciju čajeva. Kod crnog čaja koriste se dvije osnovne kategorije: cijeli listovi i slomljeni listovi, a obje kategorije imaju daljnje podjele. Crni čaj se kategorizira prema veličini lista, koja se kreće od cijelog lista do praha:
- najkvalitetnij dio čaja - cijeli listići s vrha čajevca - bulk
- kvalitetan dio čaja - fines
- čajna prašina - dust - koja se najčešće koristi za izradu čaja u vrećicama
Čajevi cijelih listova su: Flowery Orange Pekoe; Orange Pekoe i Pekoe. Najviše se cijeni čaj dobiven postupkom broken tea. Ako se čaj sastoji od mnogo svijetlih listića s vrha čajevca, tada je on naročito "tippy" (fin). Zato su Flowery Orange Pekoe najskuplji čajevi jer se sastoje od dijelova koje čine tek razvijeni pupovi lista.
Okuse svih čajeva koji dolaze na tržište prosuđuju vrlo uvježbani kušači čaja. Oni vrednuju okus i aromu kuhanog čaja, te izgled i aromu svježega i suhog lišća.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345