Šareni jelovnik za dulji i zdraviji život
Važnost zdrave prehrane
Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo ukras na tanjuru i doživljaj za oči, već mogu pozitivno djelovati na zdravlje našeg organizma, ali i na našu psihu.
Na dnevnom jelovniku trebali bi naći pet porcija voće ili povrća različitih boja, prvenstveno u narančastoj, crvenoj i zelenoj i dvije po vlastitom izboru Upravo zato što prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne utjecaje na naše zdravlje, stručnjaci preporučuju da voće i povrće odabiremo i po bojama. Zato za optimalan unos hranjivih sastojaka treba dnevno pojesti pet obroka voća, odnosno povrća u narančastoj, crvenoj i zelenoj boji te još u dvije boje po vlastitom izboru.
Crvene vrste voća i povrća su rajčica, paprika, malina, jagoda, višnja... Crveni biljni pigmenti karotenoidi, posebno likopen, snažni su antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale (koji uništavaju stanice našeg organizma) te nas tako štite od kancerogenih oboljenja. Osim toga, crveno voće i povrće snižava kolesterol i potiče protok krvi te smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila, npr. od arteroskleroze i bolesti srca. Ono štiti vezivno tkivo i djeluje protuupalno, pa utječe na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja djeluje pozitivno i na psihu, pa nas potiče na aktivnost i stvaralaštvo.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345