Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept

Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept

Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept
  • Objavljeno: Petak, 28.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Scarpaccia je tradicionalna talijanska pogača - neki je opisuju i kao pitu ili tart - koja potječe iz obalnog grada Viareggija, smještenog u pokrajini Toskana. Vjeruje se da su ovo jelo osmislili umirovljeni pomorci koji su koristili povrće iz svojih vrtova. U slobodnom prijevodu, scarpaccia znači "stara cipela", a naziv može zahvaliti usporedbi koja kaže da je tanka poput istrošenog potplata.

Osnovni sastojci su tikvice, luk, brašno, maslinovo ulje i mediteranski začini, a prema tradicionalnom receptu se koriste i cvjetovi tikvica. No, čak i ako vam cvjetovi tikvica nisu dostupni, to nije razlog ne probate ovu pogaču. Mirisna, ukusna i hrskava, osvojila je srca gurmana diljem svijeta, posebno u posljednje vrijeme kada je postala hit na društvenim mrežama.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 1 glavica luka
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 50 g naribanog parmezana
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar, prema ukusu
  • svježi bosiljak ili timijan, po želji

Priprema:

  1. Tikvice operite i narežite na tanke kriške ili kolutiće pa stavite u zdjelu, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite.
  2. Luk također narežite na tanke ploške.
  3. U velikoj zdjeli umutite jaja, dodajte brašno i dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu. Dodajte naribani parmezan, sol, papar i, po želji, sitno sjeckani svježi bosiljak ili timijan.
  4. Umiješajte ocijeđene tikvice i luk u smjesu s jajima i brašnom. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
  5. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem pa po njemu ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu, u sloju debljine oko 1 cm. Na vrh dodajte još malo maslinovog ulja.
  6. Pecite 30-40 minuta, u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 °C.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije