Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept

Scarpaccia je tradicionalna talijanska pogača - neki je opisuju i kao pitu ili tart - koja potječe iz obalnog grada Viareggija, smještenog u pokrajini Toskana. Vjeruje se da su ovo jelo osmislili umirovljeni pomorci koji su koristili povrće iz svojih vrtova. U slobodnom prijevodu, scarpaccia znači "stara cipela", a naziv može zahvaliti usporedbi koja kaže da je tanka poput istrošenog potplata.
Osnovni sastojci su tikvice, luk, brašno, maslinovo ulje i mediteranski začini, a prema tradicionalnom receptu se koriste i cvjetovi tikvica. No, čak i ako vam cvjetovi tikvica nisu dostupni, to nije razlog ne probate ovu pogaču. Mirisna, ukusna i hrskava, osvojila je srca gurmana diljem svijeta, posebno u posljednje vrijeme kada je postala hit na društvenim mrežama.
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 1 glavica luka
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 50 g naribanog parmezana
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar, prema ukusu
- svježi bosiljak ili timijan, po želji
Priprema:
- Tikvice operite i narežite na tanke kriške ili kolutiće pa stavite u zdjelu, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite.
- Luk također narežite na tanke ploške.
- U velikoj zdjeli umutite jaja, dodajte brašno i dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu. Dodajte naribani parmezan, sol, papar i, po želji, sitno sjeckani svježi bosiljak ili timijan.
- Umiješajte ocijeđene tikvice i luk u smjesu s jajima i brašnom. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
- Lim za pečenje premažite maslinovim uljem pa po njemu ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu, u sloju debljine oko 1 cm. Na vrh dodajte još malo maslinovog ulja.
- Pecite 30-40 minuta, u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 °C.
Vezani sadržaj:
- Zapečene tikvice sa sirom i jajima: Jednostavan recept za ukusan složenac
- Tikvice u tijestu: Najbolji recept za ukusne polpete (pljeskavice) od tikvica
- Rolice od tikvica s mljevenim mesom: Brzo gotovo i jako, jako ukusno jelo!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345