Sezona je šparoga - zašto ih volimo?
Od ožujka do lipnja je sezona šparoga. One su tada najukusnije, najpristupačnije i najzdravije. Šparoge su jako dobar izvor željeza, magnezija i cinka. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, niacina, folne kiseline, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena.
Alkalno djelovanje
Šparoge imaju alkalno djelovanje i smanjuju kiselost u tijelu. Na taj način pomažu krvi, tkivima i mišićima da se oslobode od toksina.
Ublažavaju artritis
Šparoge sadrže moćne fitokemikalije koje su učinkovite u smanjenju upale u tijelu i na taj način ublažavaju simptome artritisa.
Potiču rad probavnog sustava
Šparoge imaju blago laksativno djelovanje, a dijetalna vlakna će potaknuti rad crijeva i spriječiti nastanak zatvora.
Prevencija raka
Šparoge imaju odlična antioksidacijska svojstva i na taj način smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, čime se smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica.
Prevencija katarakte
Antioksidacijsko djelovanje šparoga sprječava progresivni napredak katarakte i drugih problema sa zdravljem očiju.
Imaju diuretsko djelovanje
Šparoge imaju čudesno diuretsko djelovanje u bilo kojem obliku, a naročito kao sok. Potaknut će oslobađanje toksina i pospješiti rad jetre.
Prevencija srčanih bolesti
Svakodnevnom konzumacijom šparoga možete ojačati krvne žile i srce, smanjiti rizik od nastanka visokog krvnog tlaka i kolesterola.
Prevencija bolesti bubrega
Diuretsko i alkalno svojstvo šparoga je jako učinkovito za zdravlje bubrega, naročito za prevenciju bubrežnih kamenaca.
Ublažavaju simptome PMS - a
Diuretsko djelovanje šparoga će smanjiti naticanje i osjećaj nadutosti. Magnezij će ublažiti razdražljivost i umor.
Savjeti za konzumaciju
Kada kupujete šparoge, odaberite one koje su ravne i čvrste. Uvijek ih jedite svježe. Ako ih želite pohraniti, stavite ih u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku najviše 3 dana.
Kada pripremate šparoge, pripremajte ih na pari jer ćete na taj način spriječiti gubitak vrijednih nutritivnih spojeva. Izbjegavajte kuhanje šparoga na ulju i prženje jer će izgubiti gotovo sva ljekovita svojstva.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345