Šipak za dugovječnost
Šipak (nar, morganj) je cijenjen kroz stoljeća zbog svoje ljekovitosti i ukusnog kiselog okusa. Simbol plodnosti u staroj Kini, Grčkoj i na Bliskom istoku, sadrži polifenole koji će pojačati vaše zdravlje i dugovječnost!
Sezona nara je od rujna do veljače, stoga su jesen i zima pogodno vrijeme za uživanje u njima. Prepun je moćnih antioksidansa, vitamina i minerala, kalija, folne kiseline i vlakana. Pronaći ćete 16% dnevne doze vitamina C, 4% vitamina A i 2% preporučene doze željeza u jednom šipku.
Mogranji su bogat izvor antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje štete našem DNK i staničnoj membrani, ostavljajući nas osjetljive na starenje i bolest. Sok šipka daje tijelu tri moćna polifenola: tanin, antocijan i elagičnu kiselinu koji se bore protiv raka i bolesti.
Kora nara i kora stabla nara koristi se za uklanjanje crijevnih parazita, a sok se smatra tonikom za srce i grlo. Osim zdravstvenih prednosti soka, antiupalna i antimikrobna svojstva nalaze se u ulju nara koji je dobar za blistav ten i povećanje elastičnosti kože.
Riječ predostrožnosti: sok nara može ometati određene lijekove. Dakle, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego konzumirate šipak.
Za ukusan doručak, uživajte u ovom jednostavnom receptu.
Sastojci:
- 1 šalica niskomasnog jogurta
- 2 žlice prženih oraha
- 2 žlice suhih brusnica
- 3 žlice sjemenki nara
- sirovi organski med
Izmiješajte sve sastojke zajedno i prelijte medom. Dobar tek!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345