Sladoled ja volim
Savjeti Udruge
Što se sladoleda kao slastice tiče, mi iz Udruge naglašavamo da se ne treba ničega odricati, pogotovo ako je to nešto što je povezano s određenim navikama, ritualima u koje su uključeni naši prijatelji ili obitelj. Ali, umjerenost u svemu je vrlina a u sladoledu je posebna preporuka upravo radi njegove visoke kalorijske vrijednosti, sadržaja nezasićenih masnoća, šećera i svih mogućih aditiva!
No, govoreći o prekomjernoj težini, moramo napomenuti da svi sladoledi imaju određenu kalorijsku vrijednost (koja se povećava dodavanjem ostalih sastojaka) i mogu doprinijeti stvaranju viška masnoća nastalih pretjeranim unosom šećera i masnoća. Posebno je važno naglasiti da sladoled obliju bijelim šećerom, za koji se općenito zna i preporučuje da ga treba izbjegavati, jer pored svega šećer da bi se razgradio u organizmu koristi minerale među kojima najviše kalcij i to u najvećoj mjeri iz zubi i kostiju.
U prosjeku, neovisno o vrsti sladoleda, možemo govoriti da cca 100 grama sladoleda koji sadrži 8% masnoće ima oko 200 do 400 kalorija, a povećanjem udjela masnoća i dodataka (posebno čokolade, lješnjaka, karamela, šlaga) povećava se njegova kalorijska vrijednost.
Međutim, za zdravo uživanje u sladoledu Udruga preporučuje savjetuje oprez i umjerenost!
Preporučuje se sladoled od mlijeka biljnog porijekla (radi manjeg unosa masnoća), kao što je mlijeko od žitarica, sojino ili rižino mlijeko, s dodatkom biljnih sladila (javorov sirup, ječmeni slad, med, ili prirodno slatko voće) te s prirodnim dodacima za okus kao što je svježe ili sušeno voće, orašasti plodovi i začini (menta, anis, cimet, klinčić, vanilija).
Voćni sladoledi (s usitnjenim voćem i bazom od kombinacije biljnog mlijeka i vode) prihvatljiviji su za konzumiranje od strane djece jer su bogatiji vitaminima i mineralima i niže kalorijske vrijednosti.
Također je važno napomenuti, djeci ne treba uskraćivati toliko željenu slasticu, ali pod uvjetom da ona ne zamjenjuje niti jedan obrok!
U ljetnim mjesecima treba izbjegavati bilo kakve vrste sladoleda koje u svom sastavu sadrže jaja ili kreme na bazi jaja i vrhnja.
Sladoled treba kupovati na mjestima koja su frekventna jer je sladoled koji se tu nudi svježiji.
Provjerite mekoću sladoleda. Ne smije biti niti premekan niti prečvrst, a ukoliko osjetimo kristaliće i nekako nas pecka jezik, to je znak nepravilnog omjera sastojaka, ili je bio više puta odmrzavan i zamrzavan.
Suviše intenzivan okus ukazuje na to da je sigurno dodana umjetna aroma.
Sladoled jedite u malim zalogajima i neka se lagano otapa u ustima jer vrlo lako može doći do grlobolje i prehlade.
Naravno, ne možemo odoljeti delicijama koje u određenom momentu i raspoloženju ugodno rashlade naše tijelo i nepce, ali uživanje mora biti umjereno. Možemo birati ukusne sladolede od prirodnih sastojaka ili ih sami pripremiti kod kuće.
Danas na Internetu možete pronaći mnoštvo interesantnih web stranica posvećenih raznim receptima, a među ostalima, receptima za sladolede koji se nude u bezbroj kombinacija i okusa.
I na kraju - zašto ne možemo odoljeti sladoledu?
Znanstvenici su otkrili su da sladoled od vanilije ima vrlo brz učinak na dio mozga koji reagira na ugodne okuse izazivajući osjećaje sreće u mozgu. Ono najvažnije u tome istraživanju je da samo jedna žlica sladoleda izaziva reakciju ugode i sreće!
Izvori podataka:
www.t-portal/savjeti/12.11.2005.
www.asterzin.com/travanj 2008.
www.gastro.hr/travanj 2008.
www.hcjz.hr /tekst "Povijest sladoleda", mr.sc. Maijan Katelenić, Voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost hrane, Službe za zdravstvenu ekologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
www.totalportal.hr/Lifestyle/svibanj 2008.
Knjižica „Što se krije iza E-brojeva?"
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345