Sladoled ja volim

Sladoled ja volim

Sladoled ja volim
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Što je sladoled?

Sladoled je slastica, djelomično ili potpuno zamrznuta, koja se prvenstveno sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje ili maslac), nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu radi okusa, boje i mirisa (šećeri, zaslađivači, sokovi, voće, čokolada), te vode i uklopljenog zraka, koji služi kako bi povećao volumen sladoledu i smanjio veći osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja. Kada se umiješa i smrzne, oko 50% volumena sladoleda su mjehurići zraka!

Sladoled je kao smrznuta poslastica sastavljena od prosječno 10-16% mlijeka, 10-14% saharoze, 4-5% kukuruznog sirupa (ovdje oprez jer kukuruzni sirup ima visok glikemijski indeks!), 55-64% vode. Posebnost sladoleda je proizvodnja i čuvanje na niskim temperaturama (najviše do -15oC) kada do izražaja dolazi specifičnost njegova okusa.

U proizvodnji sladoleda, najviše se koriste razne vrste šećera (glukoza, fruktoza, saharoza, dekstroza) koje uvjetuju konzistenciju, strukturu i slatkoću okusa.

Konačan oblik sladoledu daju emulgatori (obično čine 0,1-0,25% u sastavu) koji  povezuju vodenu i netopljivu masu, stabilizatori (zgušnjivači koji vežu slobodnu vodu koji se u sastavu nalaze od 0,2-0,4%), arome (prirodne i umjetne i boje (prirodne i umjetne). Danas se sa sigurnošću može ustvrditi da se svakodnevno nudi preko 350 vrsta sladoleda.

Hranjiva vrijednost sladoleda ovisi o vrijednosti sastojaka od kojih je proizveden. S nutritivnog stajališta, mliječni i krem sladoledi sadrže sve sastojke mlijeka u različitim količinama, a pojedini dodaci (šećer, voće, čokolada, likeri) povećavaju mu hranjivu i nutritivnu vrijednost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije