Soja - namirnica budućnosti
Oblici soje na tržištu
Sojini proizvodi se mogu nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane, iako velikim porastom tržišta sve su više prisutni i u trgovačkim centrima. Soja se može pripremati kuhana ili pržena. Najširu primjenu u prehrani ima tofu - sojin sir, koji se proizvodi grušanjem vrućeg sojinog mlijeka i mlijeko od nefermentiranih namirnica. Sojine klice se konzumiraju kao sirove namirnice, a ukusan su dodatak salatama. Od fermentiranih namirnica na tržištu možemo naći tempeh kruščiće, tamari sos i miso pastu, koriste se kao dodatak juhama i drugim brojnim jelima. Sojin lecitin se koristi kao dodatak prehrani (u obliku tableta ili perli) i u industrijskoj proizvodnji. Industrijski obrađeni proizvodi, koji se najrjeđe koriste u prehrani su: pahuljice, ljuskice, medaljoni. To dakako nije sve. Postoje raznovrsni namazi, umaci, sojina šunka, proizvodi oblikovani kao "faširana smjesa", razni napitci na bazi soje, sojino brašno u masnom, polumasnom i nemasnom obliku.
Ova raznolikost omogućuje oblikovanje jelovnika koji bi mogao uz druge namirnice (voće, povrće, žitarice, sjemenke...) sasvim istisnuti meso (ili ga svesti na minimalne količine) iz prehrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345