Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Maknite sol sa stola!

Nažalost, u prehrani našeg stanovništva vlada jedna vrlo loša navika - prekomjerna upotreba kuhinjske soli. Zaljubljenici u ove bijele kristale unose u svoj organizam čak 15-20 g kuhinjske soli dnevno. Ovaj podatak je zaista zastrašujući i vrlo alarmantan, s obzirom na negativne posljedice koje prekomjeran unos soli ima na zdravlje pojedinca. Presoljena hrana ne samo da je štetna po zdravlje, već i neukusna, jer sol mijenja okus namirnice. Stoga vodite računa o dnevnom unosu soli. Hranu solite na kraju kuhanja, a već pripremljena jela nemojte dosoljavati.

Pravilan izbor kuhinjske soli

Pri kupovini soli obratite pažnju na sljedeće:

  • 1. Kupujte isključivo jodiranu sol,
  • 2. Obavezno provjerite deklaraciju na pakovanju - mora biti naznačen datum proizvodnje, datum jodiranja i rok trajanja,
  • 3. Uvijek kupujute sol I klase.
  • 4. Vodite računa da ambalaža u koju je sol pakirana nije oštećena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije