Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!
Špinat na mlijeku je ukusno i hranjivo jelo koje je baš ono što vam treba nakon blagdanskog pretjerivanja. Većina nas je zadnjih dana jela dosta teške hrane, kolača i mesnih specijaliteta, pa sada maštamo o nečemu laganom i toplom. Kombinacija svježeg špinata i mlijeka stvara kremast spoj okusa i teksture, čineći ga izvrsnim izborom za ručak ili laganu večeru. Osim što je nevjerojatno ukusan, špinat na mlijeku je bogat izvor vitamina i minerala, što ga čini super zdravom namirnicom.
Zašto je špinat zdrav?
Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100 g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije). Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola. Zanimljivo je da 100 g svježeg špinata sadrži oko 25 % ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza. Također je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.
Zašto se špinat ne smije podgrijavati?
Treba naglasiti da špinat nije preporučljivo podgrijavati. Naime, podgrijavanje špinata može nitrate pretvoriti u nitrite, a nitrite u nitrosamine koji mogu imati kancerogeno djelovanje. Ovi spojevi mogu biti izrazito štetni, naročito za djecu, stoga budite oprezni.
Recept za špinat na mlijeku
Sastojci:
- 500 g svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 šalice mlijeka
- sol i papar po ukusu
- muškatni oraščić po ukusu
Priprema:
- U velikoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte pritom pazeći da vam ne zagori.
- Dodajte nasjeckani špinat u tavu i pirjajte dok ne uvene i smanji volumen.
- Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Postupno dodajte mlijeko uz neprestano miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte dok smjesa ne zgusne.
- Začinite solju, paprom i po želji dodajte malo muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
- Kuhajte još nekoliko minuta, povremeno miješajući, kako biste postigli željenu konzistenciju.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih recepata sa špinatom
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih umaka za tjesteninu
- Najbolji recept za klasični tiramisu - koji će oduševiti vaše goste
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345