Sterilizacija staklenki i pasterizacija zimnice - sigurna priprema džema, ajvara, kiselog povrća

Sterilizacija staklenki i pasterizacija zimnice - sigurna priprema džema, ajvara, kiselog povrća

Sterilizacija staklenki i pasterizacija zimnice - sigurna priprema džema, ajvara, kiselog povrća
  • Objavljeno: Subota, 05.10.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Kvaliteta zimnica ne ovisi samo o dobrom receptu za pripremu ajvara, džemova ili kiselih krastavaca, već i o samoj pripremi. U tom je procesu ključno dobro očistiti staklenke u kojima ćete skladištiti svoje domaće proizvode te ih pasterizirati, kako biste bili sigurni da se neće pokvariti i da nećete ugroziti zdravlje sebe i svojih ukućana.

Čišćenje staklenki za zimnicu

Prvi korak u pripremi zimnice je temeljito čišćenje staklenki koje planirate koristiti. Staklenke moraju biti neoštećene, jer se čak i najmanje pukotine uzrokuju lomljenje staklenki tijekom sljedećeg koraka - sterilizacije. I poklopci (čepovi) moraju biti u dobrom stanju - čisti, neoštećeni i s ispravnim navojem - kako bi se staklenke mogle sigurno i čvrsto zatvoriti.

Za čišćenje staklenki koristite deterdžent za posuđe i vruću vodu. Temeljito ih oribajte novom i čistom spužvicom za posuđe kako biste uklonili sve nečistoće, a zatim ih dobro isperite kako biste uklonili sve ostatke sredstva za čišćenje. To je najbolji način da osigurate da će zimnica biti dugotrajna i sigurna za konzumaciju.

Sterilizacija staklenki

Sterilizacija je ključni korak u pripremi zimnice jer uništava mikroorganizme koji bi mogli uzrokovati kvarenje hrane. Postoje tri načina sterilizacije staklenki i njihovih poklopaca, a važno je napomenuti da se poklopci s gumenim ili plastičnim dijelovima ne smiju sterilizirati u pećnici. Naime, ti bi se dijelovi mogli rastopiti te je njih bolje na kratko prokuhati nakon čišćenja.

Sterilizacija staklenki prokuhavanjem

Prvi način sterilizacije je prokuhavanje u velikom loncu u vreloj vodi 10-15 minuta. Ova metoda učinkovito uništava mikroorganizme, ali važno je biti na oprezu jer postoji rizik od opeklina zbog prskanja vruće vode.

Sterilizacija staklenki u pećnici

Druga metoda je sterilizacija u pećnici. Staklenke se stave u pećnicu na temperaturu od 100 do 120 °C na otprilike 15 minuta. Ova metoda je jednostavna i nešto sigurnija, ali nije pogodna za poklopce s gumenim ili plastičnim dijelovima.

Sterilizacija staklenki u perilici

Treći način je sterilizacija u perilici posuđa, bez korištenja deterdženta, na temperaturi od 70 °C ili više. Većina novijih perilica posuđa ima ovu opciju, što može olakšati proces sterilizacije.

Bitno je naglasiti da nakon bilo kojeg od ovih postupaka sterilizacije u sljedećim koracima staklenke smiju dirati isključivo s čistim krpama i platnenim rukavicama i s dodatnim oprezom zbog rizika od opeklina kože.

Pasterizacija zimnice

Pasterizacija je proces kojim se toplinom uništavaju štetni mikroorganizmi u hrani, čime se produžuje rok trajanja zimnice. Bez obzira na to koju ste metodu sterilizacije odabrali, ključno je da staklenke punite dok su još vruće, a i sadržaj koji stavljate u njih također treba biti vruć. Tako ćete osigurati da će se proces pasterizacije pravilno odviti.

Za ovaj postupak najprije pripremite kutiju obloženu debelom dekom koja će služiti kao izolacija i pomoći da staklenke što duže ostanu tople. Kada napunite i zatvorite staklenke, posložite ih u kutiju i dobro zamotajte dekom. Napunjene staklenke ostavite da se postupno hlade u prostoriji na sobnoj temperaturi tijekom sljedećih 24 sata. Znat ćete da je pasterizacija bila uspješna ako primijetite da je unutar staklenki nastao negativni tlak, to jest, da su poklopci lagano udubljeni prema unutrašnjosti.

Dodatni savjeti protiv kvarenja

Ako želite dodatno smanjiti rizik od kvarenja zimnice, preporučuje se da staklenke prije punjenja prebrišete visokopostotnim alkoholom s unutarnje strane, no taj se korak može i preskočiti ako ste sve ostale korake poduzeli ispravno i temeljito. Postoji i jedan starinski savjet za bolje konzerviranje slatke zimnice, poput džemova i marmelada, a to je dodavanje nekoliko kapi rakije na vrh smjese prije zatvaranja. Zbog velikog postotka alkohola, ovak trik također pomaže u sprječavanju razvoja mikroorganizama.

Staklenke sa zimnicom najbolje je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, poput podruma ili ostave, gdje temperatura ostaje relativno stabilna. Izbjegavajte mjesta s izravnim sunčevim svjetlom i velikim temperaturnim promjenama, jer to može skratiti vijek trajanja zimnice.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije