Stevija - novo sladilo iz prirodnog izvora
Niskokalorična sladila koriste se u industriji hrane i pića u Europi još od otkrića saharina 1879. Tijekom posljednjih 30 godina, raspon sladila raspoloživih za razvoj hrane i pića dramatično se povećao uključivši tako acesulfam-K, aspartam, sukralozu, neotam, a sada i steviol glikozide. Novi izvori sladila bez kalorija i dalje se razvijaju. Od 1994. godine usklađeni su propisi koji dozvoljavaju njihovu uporabu, dopuštajući svim ovlaštenim sladilima upotrebu širom Europske unije.
Stevia rebaudiana (stevija) je južnoamerički grm koji raste u Južnoj Americi i stoljećima se koristi kao tradicionalno sladilo za čajeve i ostale napitke. Lišće stevije sadrži prirodna sladila, steviol glikozide. Dvije glavne sastavnice koje nalazimo u steviji - steviozidi i rebaudiozidi i do 300 puta su slađi od šećera i stoga se mogu koristiti za zaslađivanje hrane i piće bez dodatnog unosa kalorija. U Japanu se stevija koristi već 40 godina, gdje su ujedno provedene brojne studije vezane uz njezinu sigurnost uporabe.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) 14. studenoga 2011. je odobrila sladila izrađena od stevije za uporabu u hrani i pićima.
Jedan od najjednostavnijih načina za prevenciju tjelesne težine je smanjenje kalorija u prehrani odnosno zamjena šećera u hrani koja sadrži dodani šećer sladilima, poput stevije. Steviju mogu konzumirati svi, nema glikemijsko opterećenje, pa je samim time izvrstan izbor u svakodnevnoj prehrani i nezaobilazna sastavnica zdravog načina života. Povoljno djeluje na krvožilni sustav, regulira razinu glukoze (šećera) u krvi. Kao takva je pogodna za oboljele od dijabetesa i one s problemima metaboličkog sindroma. Mogu je konzumirati djeca i odrasli, te oboljeli od fenilketonurije.
Danas je stevija za potrošače dostupna na mnogo načina. Ponekad je to jedino sladilo u proizvodu, ponekad je pomiješana s drugim sladilima. Stevija se može naći u stotinama proizvoda diljem svijeta poput zaslađenih čajeva, bezalkoholnih pića, sokova, jogurta, sojinog mlijeka, proteinskih čokoladica i pekarskih proizvoda. Također se može naći u grickalicama, žitaricama, salatama, alkoholnim pićima, žvakaćim gumama, konzerviranom voću i džemovima, slasticama i kao stolno sladilo.
Stevija u prahu je koncentrat, termički stabilan, 300 puta slađi od saharoze (stolnog šećera) tako da su zapravo vrlo male količine potrebne za zaslađivanje namirnica. Prilikom odabira zaslađene hrane i pića, okus, sigurnost i prirodnost su među najvažnijim atributima koji su na cijeni kod europskih potrošača. Stevija odgovara svim tim važnim zahtjevima potrošača i, kao prirodni izvor slatkoće, nudi jedinstven alat za smanjenje kalorija.
Iako niskokalorična sladila mnogi smatraju modernim sastojkom, ona se koriste već više od stoljeća.
U Europi i svijetu niskokalorična sladila, kao i ostali prehrambeni aditivi, prolaze rigorozan proces procjene. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) postavila je prihvatljiv dnevni unos i kontinuirano analizira nove dokaze o svim sigurnosnim pitanjima koja se javljaju. Te mjere jamstvo su potrošačima da su sva niskokalorična sladila koje je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane sigurna za korištenje u okviru njihovih prihvatljivih dnevnih unosa.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345