Što se događa kad prestanete jesti neke namirnice?
Netolerancija na mlijeko ili gluten ovih je dana tako u modi. No, da li zaista ne podnosite određene vrste hrane ili ste samo podlegli trendu?
Bez obzira želite li tanji struk, manji trbuh, čistu kožu ili imati više energije, izbacivanje pojedinih skupina namirnica iz prehrane uopće nije dobra ideja. Zašto ne bismo trebali prekrižiti ugljikohidrate, gluten, mliječne proizvode i sve što se posljednjih godina našlo na popisu loših namirnica?
Zato što svaka skupina namirnica sadržava određene makro i mikro nutrijente koji su važni za naše zdravlje. Hajdemo onda vidjeti što se događa ako izbacite neku od skupina iz svoje prehrane, a nemate dijagnozu netolerancije:
Gluten
Neki ljudi ne podnose gluten ili žitarice, ali to nije tako velik broj kako se misli. Pogledajmo, recimo, kruh: on je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala, ako birate onaj od cjelovitih žitarica.
Bezglutenski kruh je skuplji i proizvođači često nadomještaju gluten sa šećerom i mastima. Zato, ako nemate dijagnosticiranu netoleranciju na gluten, jedite kruh. Mislite da vas gluten napuhuje? Još nema nijednog znanstvenog istraživanja koje je pronašlo vezu između kruha i nadutosti.
Provjerite koja je vrsta prehrane najzdravija!
Ugljikohidrati
Ljudi koji žele smanjiti težinu vjeruju da su im ugljikohidrati ljuti neprijatelji. Ali, što ako vam kažemo da su ugljikohidrati hrana za mozak?
Oni osiguravaju glukozu za mozak, a iznimno su važni i za normalno odvijanje tjelesne aktivnosti i oporavak nakon nje. Ne izbacujte ugljikohidrate, samo zapamtite da nisu svi jednaki: jednostavni, rafinirani poput bijelog kruha, bijele tjestenine i riže nemaju dovoljno hranjivih sastojaka i neće vas dugo držati sitima. Umjesto da ugljikohidrate sasvim izbacite, jedite namirnice od cjelovitog zrnja, nerafinirane, smeđe verzije tjestenina i riže i vaš mozak će bit sit, a tijelo spremno na nove aktivnosti i puno energije.
Jedino što morate paziti je količina. Veličina porcije u jednom obroku trebala bi biti otprilike veličine teniske loptice.
Istražite 8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu!
Mliječni proizvodi
I mliječni proizvodi su dospjeli na loš glas: ili su optuženi za sindrom iritabilnog crijeva, ili za akne, ili za dišne probleme…
No, jako je važno, pogotovo za mlade žene, da se osigura dovoljan unos kalcija u prehranu radi zdravlja kostiju i zglobova. Istina, možete ga dobiti iz drugih izvora poput zelenog lisnatog povrća, ali biste ga trebali jesti tri puta više nego da što biste jeli mliječne proizvode.
Pokušajte jesti tri porcije na dan, čašu mlijeka, komad sira veličine kutije šibica ili šalicu jogurta. Ako vas brine hoće li vas debljati, neće jer su mnoga istraživanja pokazala da dovoljna razina kalcija u organizmu često znači i zdravu tjelesnu težinu.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345