Što su i za što se koriste proteini sirutke?
Sirutka je vodenasti dio mlijeka koji se počinje odvajati tijekom pripremanja sira. Proteini sirutke se često koriste kao dodatak prehrani, kao zamjena za mlijeko kod osoba koje su intolerantne na laktozu i kao dodatak dječjoj prehrani.
Proteini sirutke se također koriste za ublažavanje simptoma alergija, astme, regulaciju visokog kolesterola, pretilost, mršavljenje i prevenciju dječjih alergija.
Kako djeluju?
Sirutka je odličan izvor proteina koji mogu upotpuniti svakodnevnu prehranu. Proteini sirutke također mogu pozitivno djelovati na imunološki sustav.
Moguća učinkovitost
Povećanje sportske izdržljivosti
Neka klinička istraživanja su dokazala da uzimanje proteina sirutke nakon treninga snage povećava postotak mišićne mase, snagu i kondiciju.
Zdravo debljanje
Neke osobe imaju problema s preniskom tjelesnom težinom. Za njih proteini sirutke mogu biti odličan izbor jer potiču povećanje mišićne mase. Također su dobri za prevenciju prekomjernog mršavljenja kod osoba koje pate od HIV-a.
Saznajte kako se zdravo udebljati!
Nedovoljno dokazana učinkovitost
Zamjena za mlijeko
Istraživanja pokazuju da sirutka može biti dobra zamjena za mlijeko osobama koje pate od intolerancije na laktozu. Neka istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka alergija na mlijeko kod novorođenčadi.
Provjerite jeste li intolerantni na laktozu!
Liječenje naprednog stadija raka
Postoje neki dokazi koji upućuju da proteini sirutke mogu pomoći u smanjenju veličine raka i spriječiti širenje stanica raka.
Postoje neki dokazi koji upućuju da proteini mogu pomoći kod ovih stanja:
- astma
- visok kolesterol
- pretilost.
Nuspojave
Proteini sirutke su u pravilu sigurni za sve odrasle osobe kada se uzimaju pravilno. Prekomjerna upotreba proteina sirutke može uzrokovati mučninu, žeđ, grčeve u želucu, proljev, smanjenje apetita, umor i glavobolje.
Nema dovoljno dokaza koji bi uputili da su proteini sirutke sigurni za trudnice i dojilje, stoga je najbolje da ih izbjegavate ako ste trudni ili dojite.
Umjerena interakcija
Alendronat i proteini sirutke
Proteini sirutke mogu smanjiti djelovanje alendronata i smanjiti njegovu apsorpciju.
Kinolonski antibiotici i proteini sirutke
Proteini sirutke mogu smanjiti apsorpciju i djelovanje antibiotika, stoga proteine sirutke uvijek uzimajte najmanje 1 sat poslije antibiotika.
Antibiotici tetraciklini i proteini sirutke
Proteini sirutke sadrže kalcije koji može smanjiti djelovanje i apsorpciju tetraciklina. Uzimajte antibiotike 2 do 4 sata nakon uzimanja antibiotika.
Doziranje
Za poboljšanje fizičke kondicije uzimajte 1.2 do 1.5 grama proteina sirutke po kilogramu tjelesne težine najmanje 6 do 10 tjedana.
Za mršavljenje uzrokovano HIV-om uzimajte 2.4 grama proteina sirutke po kilogramu tjelesne težine svaki dan.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345