Gulaš od svinjetine po "starinskom" receptu: Ukusan i zasitan ručak gotov u sat vremena
Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema od svih vrsta mesa, uključujući i divljač. Omiljen je u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske u koje se ubraja i Hrvatska, te se često priprema od svinjetine. Najčešće od komada mesa od lopatice ili buta.
Svinjski gulaš se priprema jednostavno i od malo sastojaka. Ključna je velika količina luka koja se dugim pirjanjem raspadne i tvori ukusan i slatkasti umak za meso. Ako se u njega ne ukuha krumpir, gulaš od svinjetine se može poslužiti uz tjesteninu ili njoke, dok ga oni koji vole nešto rustikalniji doživljaj jedu uz palentu. U nastavku pročitajte popis sastojaka i puni postupak pripreme starinskog gulaša od svinjetine i krumpira.
Sastojci:
- 500 g svinjskog buta ili lopatice
- 2 veće glavice luka
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 l vode
- 1 žlica dvostrukog koncentrata od rajčice
- 500 g krumpira
- 2 mrkve
- sol po ukusu
- svježe mljeveni crni papar po ukusu
- malo ulja
- lovorov list za aromu
Priprema:
- Sitno nasjeckani luk pirjajte na laganoj vatri i na malo ulja oko 5 minuta. Zatim dodajte mrkvu i pirjajte još 5 minuta.
- Dodajte meso narezano na kockice i miješajte ga dok se ne isprži.
- Kada meso potpuno pobijeli, dodajte mljevenu papriku i sve zajedno pirjajte 5 minuta.
- Prelijte vodom. Dodajte koncentrat rajčice, začinite i ostavite da se krčka na laganoj vatri 30 do 40 minuta.
- Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok krumpir ne bude mekan.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Slavonski čobanac: Recept za tradicionalni gulaš s tri vrste mesa koji obožavamo
-
Jednostavan recept za najukusniji gulaš - koji će vam uvijek dobro ispasti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345