Tajna crvene boje - Rajčica
Likopen pobuđuje zanimanje
Likopen je tvar iz skupine karotenoida koja ima snažno antioksidativno djelovanje i za koju zanimanje sve više raste. Zrela ljetna rajčica, odnosno proizvodi od nje, najvažniji su izvor likopena, odgovorna za njihovu crvenu boju. Što je boja rajčice tamnija, sadrži više likopena, pa ga tako nema u zelenoj i žutoj. Osim u rajčici, ima ga u lubenici, crvenom grejpu i guavi. Ostalo crveno voće i povrće, kao što su jagode ili crvena paprika, ne sadrži likopen.
Likopen učinkovitije od beta-karotena, vitamina E i luteina veže opasne slobodne radikale, sprječavajući njihovo štetno djelovanje. Ima važnu ulogu i u održavanju normalne komunikacije između stanica ljudskog organizma jer sprječava porast broja kemijski promijenjenih stanica zbog djelovanja slobodnih radikala, pa je važna njegova uloga u sprječavanju raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345