Tajna crvene boje - Rajčica
Prehrambene zamke
Na temelju iznesenih činjenica možemo zaključiti kako je unos prirodnog likopena svakodnevnom prehranom važan za očuvanje zdravlja. Na osnovi međunarodnih studija, preporučeni dnevni unos likopena je od 5 do 10 mg.
No, treba uzeti u obzir da je svakodnevna prehrana siromašna likopenom, čak i u razvijenim zemljama, pa uzimanju prirodnog likopena treba posvetiti više pozornosti. S obzirom na to da se likopen u biljnom tkivu može nalaziti u spoju s drugim tvarima, treba imati na umu da je njegova bioraspoloživost veća iz prerađene hrane nego iz sirovih rajčica. Bioraspoloživost likopena također raste zagrijavanjem i dodatkom masti. Zato, da bi proizvela zaštitni učinak, rajčicu treba uzeti s malo masnoće. Za apsorpciju likopena važna je i vrsta ulja koje se koristi u pripremi.
Danas se ekstrahirani likopen, zajedno s ostalim važnim hranjivim sastojcima rajčice, može naći u dodacima prehrani u obliku kapsule. Znanstveno je potvrđeno da se tako primijenjen likopen iz rajčice u probavnom sustavu mnogo bolje apsorbira nego onaj iz sirovih rajčica.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345