Tajna crvene boje - Rajčica

Rajčica u borbi protiv bolesti
Proizvodi od rajčice učinkovitiji su u zaštiti od srčanih bolesti i raka nego sirove rajčice.
Opće je poznato da razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i brojnih drugih patoloških stanja pridonose slobodni radikali. Riječ je o molekulama koje nastaju u procesu staničnog metabolizma, ali pod utjecajem određenih čimbenika iz okoliša stvaraju se u količini većoj od antioksidativnog kapaciteta u organizmu, pa višak s vremenom dovodi do postupna oštećenja stanica i razvoja bolesnih stanja. Njihovo nastajanje potiču nepravilna prehrana, pušenje, stres i onečišćenje iz okoliša.
Tvari koje neutraliziraju slobodne radikale prije negoli uspiju oštetiti stanicu nazivaju se antioksidansi. S obzirom na to da se u voću i povrću nalazi mnogo tvari antioksidativnog djelovanja, ne čudi da su brojne epidemiološke studije pokazale kako prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345