Tajna crvene boje - Rajčica
Rajčica u borbi protiv bolesti
Proizvodi od rajčice učinkovitiji su u zaštiti od srčanih bolesti i raka nego sirove rajčice.
Opće je poznato da razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i brojnih drugih patoloških stanja pridonose slobodni radikali. Riječ je o molekulama koje nastaju u procesu staničnog metabolizma, ali pod utjecajem određenih čimbenika iz okoliša stvaraju se u količini većoj od antioksidativnog kapaciteta u organizmu, pa višak s vremenom dovodi do postupna oštećenja stanica i razvoja bolesnih stanja. Njihovo nastajanje potiču nepravilna prehrana, pušenje, stres i onečišćenje iz okoliša.
Tvari koje neutraliziraju slobodne radikale prije negoli uspiju oštetiti stanicu nazivaju se antioksidansi. S obzirom na to da se u voću i povrću nalazi mnogo tvari antioksidativnog djelovanja, ne čudi da su brojne epidemiološke studije pokazale kako prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345