Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Rajčica u borbi protiv bolesti

Proizvodi od rajčice učinkovitiji su u zaštiti od srčanih bolesti i raka nego sirove rajčice.

Opće je poznato da razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka i brojnih drugih patoloških stanja pridonose slobodni radikali. Riječ je o molekulama koje nastaju u procesu staničnog metabolizma, ali pod utjecajem određenih čimbenika iz okoliša stvaraju se u količini većoj od antioksidativnog kapaciteta u organizmu, pa višak s vremenom dovodi do postupna oštećenja stanica i razvoja bolesnih stanja. Njihovo nastajanje potiču nepravilna prehrana, pušenje, stres i onečišćenje iz okoliša.

Tvari koje neutraliziraju slobodne radikale prije negoli uspiju oštetiti stanicu nazivaju se antioksidansi. S obzirom na to da se u voću i povrću nalazi mnogo tvari antioksidativnog djelovanja, ne čudi da su brojne epidemiološke studije pokazale kako prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije