Tekuće voće
Drugačije voće - drugačiji sokovi i nektari
Voćni udio u voćnom nektaru zavisi od vrste voća. To je regulirano pravilnikom. Na primjer, za jabuku i narandžu on iznosi 50%, za kruške 40%, dinju 50%, kajsiju 35%, breskvu 40%, višnje 35%.
Prirodni sastav voća diktira postotak. Na primjer, nektar od breskve ima 40% voća. Kada bi taj postotak bio 50%, nektar se ne bi mogao piti, jer bi bio pregust. Ili, udio višnje je 35% jer je ona kisela. Kada bi taj udio bio veći, nektar bi bio previše kisel. Zato se ne rade 100% sokovi od višnje, borovnice, ribizle jer su prekiseli. Stopostotni sokovi se rade samo od onog voća koje ima harmoničan odnos šećera i kiselina, gdje se ne ističu ni slatkoća ni kiselost. Voće koje ima puno kiseline ne može se piti tako, nitko neće popiti 100% sok od limuna, a narandžu će popiti, kao i jabuku, ili grožđe, na primjer.
Kad na soku od borovnice ili ribizle piše da je 100% od voća, tu nema logike. Jer, takav sok nitko ne može piti, jednostavno nije ugodan za piće. On se mora razblaži. Zato se i rade nektari, koji su kvalitetan proizvod, isto kao i sokovi, samo što imaju manji sadržaj voća. Na domaćem tržištu dominiraju nektari, jer to diktira sastav voća. Odnosno, većina voća je pogodna za razblaživanje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345