Recept za tiramisu bez jaja: Još jednostavnija verzija talijanskog klasika, idealna za ljetne dane

Recept za tiramisu bez jaja: Još jednostavnija verzija talijanskog klasika, idealna za ljetne dane

Recept za tiramisu bez jaja: Još jednostavnija verzija talijanskog klasika, idealna za ljetne dane
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Tiramisu je mnogima omiljeni talijanski desert zbog njegove kremaste teksture i bogatog okusa. Tradicionalno se priprema s jajima, ali ova verzija bez jaja je idealna za one koji ih izbjegavaju zbog alergija, ali je i pametan izbor ljeti kada zbog visokih temperatura postoji veći rizik od trovanja hranom pa je preporučljivo izbjegavati konzumaciju sirovih jaja. Ipak, ovaj recept zadržava sve karakteristike klasičnog tiramisua - piškote natopljene kavom, kremasti sloj mascarponea i blagi okus likera.

Budući da se jednostavno i brzo priprema, tiramisu je idealan desert za svaku priliku. Ako ne volite jak okus kave, možete koristiti mlijeko s malo instant kave. Također, liker od kave možete izostaviti ili zamijeniti nekim drugim likerom po izboru.

Sastojci:

  • 250 g mascarpone sira
  • 300 ml hladno vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 300 ml svježe skuhane kave (ohlađene)
  • 3 žlice likera od kave (po želji)
  • 200 g piškota
  • kakao prah za posipanje

Priprema:

  1. Za pripremu kreme, u velikoj zdjeli izmiksajte hladno vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrsti šlag. U drugoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno umiješajte izrađeni šlag u mascarpone smjesu dok ne dobijete jednoličnu kremu.
  2. Prilikom pripreme piškota, u zdjelu ulijte ohlađenu kavu. Ako želite, dodajte liker od kave i lagano promiješajte. Piškote kratko umočite u kavu (ne predugo da se ne raspadnu) i složite ih na dno pravokutne posude za posluživanje.
  3. Prilikom slaganja tiramisua, preko piškota rasporedite polovicu mascarpone kreme i poravnajte površinu. Ponovite postupak s još jednim slojem piškota i preostalom kremom. Posudu prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  4. Neposredno prije posluživanja, tiramisu pospite kakaom u prahu i narežite na komade.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije