Klasični ili u čaši: Tiramisu s jagodama je savršen desert, a imamo jednostavan recept

Klasični ili u čaši: Tiramisu s jagodama je savršen desert, a imamo jednostavan recept

Klasični ili u čaši: Tiramisu s jagodama je savršen desert, a imamo jednostavan recept
  • Objavljeno: Utorak, 13.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Tiramisu je klasični talijanski desert koji čine kombinacija okusa kave, piškota i mascarpone sira. Ova svjetski popularna slastica ima duboke korijene u talijanskoj kuhinji, a smatra se da je tiramisu nastao u sjeverno-istočnoj Italiji u drugoj polovici 20. stoljeća.

  • Najbolji recept za klasični tiramisu - koji će oduševiti vaše goste

Budući da suvremeni slastičarski trendovi potiču eksperimentiranje s tradicionalnim receptima, danas postoje različite varijante ovog tradicionalnog recepta. Jedna od nama najdražih modernih inačica uključuje dodavanje jagoda. Također, umjesto tradicionalnog slaganja sastojaka u slojevima u posudi, ljudi sve više preferiraju serviranje tiramisua u dekorativnoj čaši. Niti jedan niti drugi način nije pogrešan, stoga sami odlučite koji vam izgled i način pripreme više odgovara.

Sastojci:

  • 250 g svježih jagoda
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 jaja
  • 75 g šećera
  • 200 ml hladne kave
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 paket piškota
  • kakao u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Operite jagode, uklonite im peteljke i narežite ih na tanke ploške. Stavite ih sa strane.
  2. U zdjeli pomiješajte mascarpone sir s 50 g šećera dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U drugoj zdjeli mikserom umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte preostalih 25 g šećera i miksajte dok se šećer ne otopi i snijeg ne postane sjajan.
  4. U trećoj zdjeli umutite žumanjke dok ne postanu svjetložuti i pjenasti. Zatim postepeno dodajte smjesu mascarpone sira u žumanjke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu mascarpone sira i žumanjaka dok ne dobijete ujednačenu kremu.
  6. U posebnoj zdjeli, umutite slatko vrhnje u čvrst šlag.
  7. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu mascarpone sira, žumanjaka i bjelanjaka dok ne dobijete glatku kremu.
  8. U plitki tanjur ili zdjelu stavite hladnu kavu. Na brzinu umočite piškote u kavu i složite ih u jednom redu na dno posude za posluživanje ili po dnu čaša.
  9. Preko piškota rasporedite polovicu pripremljenih jagoda.
  10. Preko jagoda rasporedite polovicu kreme od mascarpone sira.
  11. Ponovite postupak s drugim slojem piškota umočenih u kavu, preostalim jagodama i preostalom kremom od mascarpone sira.
  12. Posipajte vrh tiramisua s kakaom u prahu.
  13. Pokrijte tiramisu i stavite ga u hladnjak na najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se dobro stegnuo i kako bi se svi okusi proželi.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije