Klasični ili u čaši: Tiramisu s jagodama je savršen desert, a imamo jednostavan recept
Tiramisu je klasični talijanski desert koji čine kombinacija okusa kave, piškota i mascarpone sira. Ova svjetski popularna slastica ima duboke korijene u talijanskoj kuhinji, a smatra se da je tiramisu nastao u sjeverno-istočnoj Italiji u drugoj polovici 20. stoljeća.
Budući da suvremeni slastičarski trendovi potiču eksperimentiranje s tradicionalnim receptima, danas postoje različite varijante ovog tradicionalnog recepta. Jedna od nama najdražih modernih inačica uključuje dodavanje jagoda. Također, umjesto tradicionalnog slaganja sastojaka u slojevima u posudi, ljudi sve više preferiraju serviranje tiramisua u dekorativnoj čaši. Niti jedan niti drugi način nije pogrešan, stoga sami odlučite koji vam izgled i način pripreme više odgovara.
Sastojci:
- 250 g svježih jagoda
- 250 g mascarpone sira
- 3 jaja
- 75 g šećera
- 200 ml hladne kave
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 paket piškota
- kakao u prahu za posipanje
Priprema:
- Operite jagode, uklonite im peteljke i narežite ih na tanke ploške. Stavite ih sa strane.
- U zdjeli pomiješajte mascarpone sir s 50 g šećera dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj zdjeli mikserom umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte preostalih 25 g šećera i miksajte dok se šećer ne otopi i snijeg ne postane sjajan.
- U trećoj zdjeli umutite žumanjke dok ne postanu svjetložuti i pjenasti. Zatim postepeno dodajte smjesu mascarpone sira u žumanjke, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
- Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu mascarpone sira i žumanjaka dok ne dobijete ujednačenu kremu.
- U posebnoj zdjeli, umutite slatko vrhnje u čvrst šlag.
- Pažljivo umiješajte šlag u smjesu mascarpone sira, žumanjaka i bjelanjaka dok ne dobijete glatku kremu.
- U plitki tanjur ili zdjelu stavite hladnu kavu. Na brzinu umočite piškote u kavu i složite ih u jednom redu na dno posude za posluživanje ili po dnu čaša.
- Preko piškota rasporedite polovicu pripremljenih jagoda.
- Preko jagoda rasporedite polovicu kreme od mascarpone sira.
- Ponovite postupak s drugim slojem piškota umočenih u kavu, preostalim jagodama i preostalom kremom od mascarpone sira.
- Posipajte vrh tiramisua s kakaom u prahu.
- Pokrijte tiramisu i stavite ga u hladnjak na najmanje 4 sata, a idealno preko noći, kako bi se dobro stegnuo i kako bi se svi okusi proželi.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Mileram torta koju obožavamo: Po ovom receptu će uvijek ispasti savršeno!
-
Brzinski cheesecake bez pečenja: Recept za kremastu tortu od sira sa sočnim preljevom od višanja
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345