Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!

Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!

Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!
  • Objavljeno: Utorak, 06.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Tjestenina s kozicama u umaku od vrhnja i vina će vrlo lako postati jedan od vaših omiljenih obroka. Ova kombinacija nije samo neodoljivo kremasta i ukusna, nego je i brzo gotova - za pripremu će vam trebati svega 20-ak minuta. Kad je riječ o sastojcima, osim kozica, zahtijeva samo namirnice koje sigurno većinu vremena imate u svojoj kuhinji: brašno, maslac, češnjak, vino, temeljac i vrhnje za kuhanje.

Što možete koristiti umjesto vrhnja za kuhanje?

Mišljenja o vrhnju za kuhanje su podijeljena - neki ga obožavaju i rado dodaju u različita jela, dok ga drugi izbjegavaju, najčešće posežući za argumentima na račun njegovog sastava ili činjenicom da ponekad zasjeni ostale okuse jela. Ako želite preskočiti ovaj sastojak ili ste jednostavno otkrili da ga trenutno nemate kod kuće, umjesto vrhnja za kuhanje možete koristiti, primjerice, vrhnje za šlag, krem sir, kombinaciju rastopljenog maslaca i mlijeka, mlijeko s malo kukuruznog škroba, mješavinu grčkog jogurta i punomasnog mlijeka ili, za vegansku verziju, maslinovo ulje sa sojinim mlijekom.

Recept za kozice u umaku od vrhnja i vina

Sastojci:

  • 500 g kozica, očišćenih
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1,5 dcl bijelog vina (npr. suho bijelo vino)
  • 2 dcl pilećeg temeljca
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • sok od 1 limuna
  • sol i papar po ukusu
  • svježe nasjeckani peršin (za posipanje)
  • naribani parmezan (za posipanje)

Priprema:

  1. U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga prepržite.

  2. Dodajte brašno u tavu i miješajte ga s maslacem i češnjakom kako biste napravili zapršku.

  3. Postupno dodajte bijelo vino, stalno miješajući, i kuhajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario.

  4. Dodajte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje u tavu. Miješajte dok umak ne postane gladak i malo se zgusne.

  5. Dodajte kozice u umak i kuhajte ih dok ne postanu ružičaste. Ovo obično traje 3-5 minuta, ovisno o veličini kozica.

  6. Dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna u umak i promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.

Kozice u umaku od vrhnja i vina poslužite s tjesteninom. Po želji na vrh dodajte svježi peršin i malo parmezana. Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije