Jednostavan trik za najbolji pomfrit - hrskav izvana, a mekan iznutra
Pomfrit je jedan od najpopularnijih priloga na svijetu, a potječe iz Belgije gdje se prvi put pripremao još u 17. stoljeću. On je danas neizostavni dodatak mnogim jelima, a često se servira uz hamburgere, prženu hranu ili kao prilog jelima od mesa.
Trik kako pripremiti savršeno hrskav pomfrit koji je mekan iznutra je u namakanju krumpira u hladnoj vodi i u tehnici dvostrukog prženja. Nakon što se krumpir nareže na tanke prutiće, potopite ih u hladnu vodu i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Ovo će isprati škrob s površine krumpirića i pomoći da se ohlade. Nakon toga je ključno osušiti ih, kako vruće ulje u doticaju s vodom ne bi prskalo i napravilo nered. Ostatak postupka kojim se služe profesionalni kuhari kako bi dobili najbolji mogući rezultat pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- 4 velika krumpira
- hladna voda
- ulje za prženje
- sol po ukusu
Priprema:
- Ogulite krumpire i operite ih u hladnoj vodi. Zatim ih narežite na štapiće debljine oko 1 cm.
- Stavite narezane krumpire u veliku posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite ih da odstoje u vodi najmanje 30 minuta ili čak do sat vremena. Ovaj korak će pomoći u uklanjanju viška škroba s krumpira i osigurati hrskaviji rezultat.
- Nakon što su krumpiri odstajali, ocijedite ih i stavite ih na čistu kuhinjsku krpu ili papirnati ručnik kako biste ih osušili što je moguće bolje.
- Zagrijte dovoljno ulja u dubokom loncu ili tavi tako da krumpiri mogu biti potpuno potopljeni u ulje. Temperatura ulja trebala bi biti oko 150 °C za prvo prženje.
- Dodajte suhe krumpire u ulje i pržite ih oko 5-7 minuta, dok ne postanu blago zlatno smeđi. Nemojte ih u tavu staviti previše odjednom jer se tada neće pržiti ravnomjerno.
- Izvadite krumpire iz ulja i ostavite ih na papirnatom ručniku dok se potpuno ne ohlade.
- Povećajte temperaturu ulja na oko 190 °C za drugo prženje.
- Vratite ohlađene krumpire u vruće ulje i pržite ih još 3-5 minuta, dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi.
- Izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ručnike koji će upiti višak ulja. Posolite ih po ukusu dok su još vrući.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Ukusan prilog uz meso: Jednostavan recept za restani krumpir
-
Najkremastiji pire krumpir: Tajna je u dva sastojka koje inače ne koristite
-
Trik uz koji će krumpir iz pećnice uvijek ispasti savršeno hrskav
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345