Tzaztiki: Recept za poznati grčki umak od jogurta i krastavaca koji obožavamo
Tzatziki je tradicionalni grčki umak koji je postao popularan diljem svijeta zbog svježeg okusa i jednostavne pripreme. Obično se poslužuje kao prilog uz razna grčka jela, kao što su gyros, mousakka, suvlaki ili falafel, ali može biti i izvrstan dodatak sendvičima ili jelima s roštilja, na primjer.
Ovaj je umak popularan u gastronomskoj kulturi država jugoistočne Europe i nekih dijelova zapadne Azije. Izvorno je tzatziki razvijen u regiji Balkana i jugoistočne Europe, gdje su krastavci i jogurt bili uobičajene namirnice u prehrani. Ključni sastojci i arome su mu krastavci, grčki jogurt, češnjak i maslinovo ulje. Nakon jednostavne i brze pripreme, umak se stavlja u hladnjak kako bi se svi okusi proželi i kako bi bio još više osvježavajuć tijekom konzumacije. U nastavku pročitajte potpuni popis sastojaka i postupak pripreme tzatzikija.
Sastojci:
- 1 krastavac
- 1-2 režnja češnjaka
- 250 g grčkog jogurta
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- malo svježeg nasjeckanog peršina
- sol po ukusu
- svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte grčki jogurt, protisnuti češnjak, svježi sok od limuna, maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.
- Dodajte sitno nasjeckane ili naribane krastavce u smjesu jogurta. Možete koristiti sredinu krastavca ili ukloniti sjemenke ovisno o željenoj teksturi tzatzikija.
- Posolite i popaprite po ukusu. Pazite da ne pretjerate sa solju, jer će se okusi umaka pojačati kad se prožmu.
- Promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite u hladnjak barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi umaka sjedinili i umak ohladio.
- Prije posluživanja, promiješajte umak i po potrebi prilagodite okus soli i papra.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Najbolja pohana piletina: Idući put nemojte preskočiti ovaj korak jer čini ogromnu razliku!
-
Piletina na lovački: Recept za jednostavan gulaš koji ćete poželjeti jesti barem jednom tjedno
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345