Ugljikohidrati

Disaharidi-polisaharidi
Od ostalih disaharida potrebno je spomenuti laktozu ili mliječni šećer. To je proizvod mliječnih žlijezda i osnovni šećer u mlijeku. Najviše laktoze sadrži majčino mlijeko (7%), dok su kravlje, ovčje i kozje mlijeko siromašniji laktozom (sadrže je od 4.5 - 4.8%). Laktoza je približno tri puta manje slatka od saharoze, ali osigurava visoku nutritivno-energetsku vrijednost.
Polisaharidi su složeni ugljikohidrati sastavljeni od velikog broja monosaharidnih jedinica. Najčešća gradjevna jedinica polisaharida jest monosaharid glukoza. Polisaharidi predstavljaju:
-
- a) rezervne ugljikohidratne tvari biljaka (škrob) i životinja (glikogen);
- b) gradjevne strukture biljaka (celuloza).
Dok se škrob i glikogen normalno razgrađuju u našem organizmu, celuloza predstavlja namirnicu koju svrstavamo u skupinu "dijetarnih vlakana". Takve se namirnice ne mogu razgrađivati u našem organizmu, ali su neophodne u održavanju normalne probave i formiranju stolice.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345