Ugljikohidrati
Kako su podijeljeni unutar skupine?
Ugljikohidrati ili šećeri su skupina vrlo raznolikih spojeva koji se nalaze u našem organizmu, a budući da čine i sastavne dijelove životinjskih i biljnih vrsta, dobivamo ih u velikoj mjeri putem hrane. Dijele se u jednostavne šećere ili monosaharide, oligosaharide i složene šećere ili polisaharide.
Monosaharidi ili jednostavni šećeri sastavljeni su od samo jedne molekule ugljikohidrata. U hrani od monosaharida nalazimo uglavnom samo glukozu (ima je mnogo u kukuruzu i drugom povrću) i fruktozu (nalazi se u medu, u raznom voću, voćnim proizvodima i naziva se još voćni ili grožđani šećer). Glukoza je i glavni monosaharid u našoj krvi čije koncentracije moraju uvijek biti prisurne unutar određenih granica (3,5 - 5,5 mmol/l) kako bismo svim tkivima, a prvenstveno mozgu osigurali dovoljan izvor "hrane i energije".
Oligosaharidi su šećeri sastavljeni od dvije pa do deset jedinica monosaharida. U prehrani su najznačajniji disaharidi (sastavljeni od dvije jedinice monosaharida). Najpoznatiji disaharid je saharoza ili stolni šećer. Dobiva se preradom šećerne repe (lat. Beta vulgaris) ili šećerne trske (lat. Saccharum officinarum). Ta se vrsta šećera u posljednje vrijeme jako "napada" i preporuča se uzimanje tog šećera samo u obliku tzv. "nerafiniranog, sirovog smeđeg šećera".
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345