Ugljikohidrati
Što su ugljikohidrati?
Ime ugljikohidrata potječe od nekadašnje pretpostavke da su to spojevi sastavljeni od ugljika i vode. Nekadašnja je definicija sada znatno proširena jer u tu skupinu spojeva spada i čitav niz spojeva svrstanih u slijedeće skupine:
- a) šećerni alkoholi;
- b) amino-šećeri;
- c) anhidro-šećeri i
- d) deoksi-šećeri.
Za naš organizam ugljikohidrati su isto što i gorivo za vozila. To znači da su te tvari potrebne kako bi se naš metabolizam (izmjena tvari) uopće mogao odvijati.
Ugljikohidrati predstavljaju najznačajniji izvor energije od svih prehrambenih tvari koje svakodnevno unosimo u organizam. U našoj prehrani ugljikohidrati zauzimaju 55-60% ukupnih kalorija unesenih tijekom dana putem hrane. Jedan gram ugljikohidrata izgaranjem daje oko 4 kalorije, poput proteina, a više od dvostruko manje no 1 gram masti. Dugo vremena smatralo se da je količina ugljikohidrata u prehrani pokazatelj prehrambenih navika određenog stanovništva ili čak ekonomskog statusa promatranog pučanstva. Naime, vrijedilo je uvriježeno mišljenje da ljudi niže platežne moći koriste u svakodnevnoj prehrani više ugljikohidrata (kruh, krumpir, riža), od onih čiji je ekonomski standard na višoj razini i u svojoj prehrani uključuju znatno manje ugljikohidrata, a više proteina (meso, mlijeko, sir) i masti. No, znači li takva podjela da se ekonomski bolje situirane populacije zdravije hrane? Ne mora biti tako!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345