Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama, bukovačama...

Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama, bukovačama...

Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama, bukovačama...
  • Objavljeno: Subota, 25.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Umak od gljiva za tjesteninu je brz i ukusan ručak, savršen za one dane kada nemate puno vremena za pripremu obroka. Ovaj kremasti umak možete napraviti za manje od pola sata, a rezultat je uvijek fantastičan. Iako su šampinjoni najčešći izbor, slobodno eksperimentirajte s drugim vrstama gljiva poput vrganja, lisičarki ili bukovača za raznolike okuse i teksture.

  • Piletina na lovački: Recept za jednostavan gulaš koji ćete poželjeti jesti barem jednom tjedno

Slatko vrhnje u receptu daje umaku bogatstvo i kremastost, ali ako vam teško pada na želudac slobodno ga zamijenite kiselim vrhnjem. Ovaj se umak odlično slaže s raznim vrstama tjestenine, ali mi ga najviše volimo sa špagetima. U nastavku pročitajte popis sastojaka i postupak pripreme za kremasti umak od gljiva.

Sastojci:

  • 300 g tjestenine po izboru (npr. špageti, penne, fettuccine)
  • 300 g gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke ili bukovače)
  • 1 srednji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml slatkog vrhnja (ili kiselog vrhnja)
  • 50 ml bijelog vina (opcionalno)
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 50 g ribanog parmezana (opcionalno)

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u velikoj količini posoljene vode. Kad je tjestenina kuhana al dente, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Dok se tjestenina kuha, očistite gljive i narežite ih na tanke ploške. Luk i češnjak također ogulite i sitno nasjeckajte.
  3. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu. Na kraju, dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne omekšaju i ne puste vodu, oko 8-10 minuta.
  4. Ako koristite bijelo vino, dodajte ga sada i kuhajte dok većina tekućine ne ispari, 3 do 4 minute.
  5. Dodajte slatko vrhnje (ili kiselo vrhnje) i promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
  6. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s umakom i dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži umakom.
  7. Ako je umak previše gust, možete dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da ga razrijedite.
  8. Poslužite odmah, posuto nasjeckanim svježim peršinom i ribanim parmezanom, ako želite.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije