Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama, bukovačama...
Umak od gljiva za tjesteninu je brz i ukusan ručak, savršen za one dane kada nemate puno vremena za pripremu obroka. Ovaj kremasti umak možete napraviti za manje od pola sata, a rezultat je uvijek fantastičan. Iako su šampinjoni najčešći izbor, slobodno eksperimentirajte s drugim vrstama gljiva poput vrganja, lisičarki ili bukovača za raznolike okuse i teksture.
Slatko vrhnje u receptu daje umaku bogatstvo i kremastost, ali ako vam teško pada na želudac slobodno ga zamijenite kiselim vrhnjem. Ovaj se umak odlično slaže s raznim vrstama tjestenine, ali mi ga najviše volimo sa špagetima. U nastavku pročitajte popis sastojaka i postupak pripreme za kremasti umak od gljiva.
Sastojci:
- 300 g tjestenine po izboru (npr. špageti, penne, fettuccine)
- 300 g gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke ili bukovače)
- 1 srednji crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 ml slatkog vrhnja (ili kiselog vrhnja)
- 50 ml bijelog vina (opcionalno)
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 50 g ribanog parmezana (opcionalno)
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u velikoj količini posoljene vode. Kad je tjestenina kuhana al dente, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Dok se tjestenina kuha, očistite gljive i narežite ih na tanke ploške. Luk i češnjak također ogulite i sitno nasjeckajte.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu. Na kraju, dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne omekšaju i ne puste vodu, oko 8-10 minuta.
- Ako koristite bijelo vino, dodajte ga sada i kuhajte dok većina tekućine ne ispari, 3 do 4 minute.
- Dodajte slatko vrhnje (ili kiselo vrhnje) i promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
- Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s umakom i dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži umakom.
- Ako je umak previše gust, možete dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da ga razrijedite.
- Poslužite odmah, posuto nasjeckanim svježim peršinom i ribanim parmezanom, ako želite.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati
-
Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345