Upoznajte zdrave prehrambene navike u različitim dijelovima svijeta!
Francuzi jedu polako
Jedete li polako kao Francuzi, možete uživati u svakom zalogaju i brže osjetiti sitost što rezultira manjim unosom kalorija. Uzmite si vremena i uživajte u ukusnom obroku s prijateljima ili obitelji.
Japanci jedu manje porcije
Manja količina jela obično znači manje kalorija. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu veće porcije imaju veću vjerojatnost za pretilost i lošije zdravlje. Japanci prvo jedu juhu, koja je također poslužena u manjim tanjurima, a opet u dovoljnoj količini da vas barem djelomično zasiti. Tradicionalna japanska prehrana ne uključuje puno crvenog mesa , a istraživanja pokazuju da je todobro za zdravlje.
Usvojite ovih 11 navika i ubrzajte metabolizam!
U Indiji koriste puno začina
Indijska hrana je obogaćena travama i začinima kao što su kurkuma, curry, đumbir i kardamom. Ti sastojci su puni antioksidansa i drugih elemenata koji pogoduju zdravlju. Indijci također koriste ljute začine koji mogu pomoći da manje pojedemo.
Grčka je specifična po mediteranskoj prehrani
Postoje mnoge kulture i prehrambene navike diljem Mediterana, ali tradicionalna grčka prehrana dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Njihova prehrana bazira se na voću i povrću, siru, ribi, maslinovom ulju i malim količinama vina.
Talijani vole crno vino
Živjeli! Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. No, ključ je u umjerenosti: jedna čaša dnevno za žene, dvije za muškarce. Više od toga može negativno utjecati na zdravlje.
Fermentirana hrana u Norveškoj
Ako neku namirnicu pohranimo na duži period u slanu vodu ili uz dodatak drugih začina, ta namirnica mijenja kemijski sastav i okus. To znači da se dogodio proces fermentacije kojim se dobivaju prirodni izvori probiotika, a probiotici su dobre bakterije koje utječu na sve, od probave do raspoloženja. Kulture diljem svijeta uglavnom fermentiraju povrće, voće, mlijeko i meso. Norvežani fermentiraju čak i pastrve i to do godinu dana te posluže s plijesni.
Saznajte koji su nam probiotici potrebni za bolje zdravlje!
Korejanci miješaju namirnice
U korejskom restoranu u jednom obroku možete dobiti ukiseljeno povrće, juhu, fermentirani kupus (kimchi), meso, jaja, ribu i svinjetinu. Miks različitih namirnica može biti zanimljiv i pomoći vam da odjednom unesete više hranjivih tvari. Kako se ne biste prejedali, u Koreji također poslužuju manje porcije.
Šveđani lome kruh
To je dobar način da pripazite na unos ugljikohidrata. Šveđani često jedu kruh od cjelovitog raženog zrna što je izuzetno zdravo i potiče probavu.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345