Jednostavan recept za varivo od mahuna - nikad više nećete trebati ni jedan drugi

Jednostavan recept za varivo od mahuna - nikad više nećete trebati ni jedan drugi

Jednostavan recept za varivo od mahuna - nikad više nećete trebati ni jedan drugi
  • Objavljeno: Srijeda, 13.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Iako su prilično omražene u mlađoj populaciji, mahune su izrazito zdravo povrće. Naročito ako se posluže u obliku okrepljujućeg variva. Postoji oko 150 vrsta mahuna, bez većih razlika u nutritivnom sastavu i zdravstvenom značaju, a sadrže izrazito malo kalorija i masti te značajnu količinu prehrambenih vlakana, proteina i vitamina K, C, B2, mangana, folata i silicija, minerala ključnog za optimalno zdravlje kostiju.

Zanimljiva je činjenica da su mahune vrlo stara poljoprivredna kultura te da potječu iz Južne Amerike gdje su ih uzgajale drevne Inke i Maje. Što se tiče zdravstvenih prednosti, vrlo su poznate po tome što su hrana bez kolesterola i imaju niski glikemijski indeks, što pogoduje prehrani osoba koje imaju dijabetes. U nastavku donosimo recept za varivo od mahuna.

Sastojci:

  • 500 g svježih mahuna
  • 1 veliki luk (200 g), sitno nasjeckan
  • 2 mrkve (150 g), narezane na kolutove
  • 2 krumpira (300 g), narezana na kockice
  • 2 rajčice (200 g), oguljene i nasjeckane
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu
  • 1 l vode

Priprema:

  1. Operite mahune, odrežite im krajeve i narežite ih na manje komade (otprilike 3 cm).
  2. U velikoj posudi ugrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast.
  3. Dodajte narezane mahune, mrkvu i krumpire. Nastavite pirjati povrće nekoliko minuta, povremeno miješajući.
  4. Ulijte vodu u posudu, dodajte rajčice, lovorov list, sol i papar prema ukusu. Promiješajte sve sastojke.
  5. Pustite da varivo zavrije, a zatim smanjite vatru da jelo lagano vrije. Pokrijte posudu i kuhajte dok povrće ne omekša (otprilike 20-30 minuta).
  6. Kad je varivo gotovo, maknite ga s vatre. Posolite i popaprite po potrebi, uklonite lovorov list i pospite sjeckanim peršinom prije posluživanja.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije