Varivo od slanutka, poriluka i piletine: Jednostavno, brzo gotovo i vrlo zasitno
Varivo od poriluka i slanutka je brz i okrepljujuć ručak za hladne zimske dane. Osim što je ukusno, ovo varivo je i iznimno hranjivo, puno vlakana i proteina te će vas zasititi i zagrijati u isto vrijeme. U nastavku pročitajte zašto su poriluk i slanutak zdravi i pripremite ovo jelo po našem receptu.
Zašto je poriluk zdrav?
Poriluk je bogat izvor željeza, mangana i folne kiseline te vitamina C i B. Pomaže u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola te sudjeluje u detoksikaciji organizma, što jača imunološki sustav. Jedna je od drevnih povrtnih kultura i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Također je niskokaloričan jer sadrži malo ugljikohidrata i zanemarivu količinu masti. Ljudi kojima običan pirjani luk teško pada na želudac ga mogu zamijeniti porilukom, koji je dosta blaži.
Zašto je slanutak zdrav?
Slanutak je mahunarka iz porodice graha, a odlikuju ga orašast okus i kremasta tekstura. Osim toga, sadrži puno željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina te na 100 grama sadrži 364 kalorije, 19 grama proteina i 17 grama vlakana. Istraživanja su pokazala i da može pomoći u snižavanju kolesterola tako što smanjuje ukupni i loš (LDL) kolesterol. Zahvaljujući tom svojstvu, konzumacijom slanutka smanjujemo rizik od nastanka srčanih bolesti.
Recept za varivo od poriluka i slanutka
Sastojci:
- 2 velika poriluka
- 2 šalice kuhanog slanutka (ili slanutka iz konzerve)
- 1 pileća prsa
- 2 režnja češnjaka
- 1 litra povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin za posipanje
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte sitno sjeckani poriluk i češnjak te pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
- Na poriluk i češnjak dodajte pileća prsa narezana na kockice i sve pirjajte još 5 minuta.
- Zatim dodajte kuhani slanutak i povrtni temeljac te pustite da varivo zavrije.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 40 minuta.
- Začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite toplo, posipano svježim peršinom.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo
-
Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
-
Jednostavne, a tako ukusne: Najbolji recept za domaće krafne sa savršenim "zlatnim prstenom"
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345