Vaše tijelo žudi za ovim protuupalnim namirnicama!
Kronična upala u tijelu povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti. Srećom, postoje namirnice koje mogu ublažiti kroničnu upalu.
Kurkuma
Brojna istraživanja su dokazala da kurkuma ima moćno protuupalno djelovanje. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, može smanjiti rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Luk
Luk je pristupačan, a ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Stručnjaci savjetuju da luk što manje termički obrađujete jer se termičkom obradom gube njegova nutritivna svojstva. Glavni aktivni sastojak luka, kvercetin, imam moćno protuupalno i antikancerogeno svojstvo.
Pripremite sirup od luka i meda za ublažavanje kašlja!
Crveno grožđe
Crveno grožđe je odličan izvor resveratrola. Ovo je spoj koji ima moćno antioksidacijsko svojstvo i smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu. Grožđe je jako dobar izvor flavonoida koji ublažavaju upalu i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti.
Borovnice
Sve vrste bobičastog voća, naročito borovnice, sadrže visok udio antioksidanata. Borovnice su jako dobar izvor antocijanina koji ublažavaju upalu i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a jako ih je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Uživajte u sezoni borovnica uz ove ukusne muffine!
Zeleni čaj
Ovaj napitak ima moćno protuupalno djelovanje, vrlo je pristupačan i lako ga je uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ga piti toplog ili hladnog, učinak će biti više manje isti. Jako je dobar izvor antioksidanata i istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i bolesti kardiovaskularnog sustava.
Losos
Losos je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina koje ublažavaju upalu i poboljšavaju zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Da biste iskoristili prednosti lososa, trebate ga jesti nekoliko puta tjedno.
Isprobajte pljeskavice od lososa i limuna!
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, kao što je špinat, kelj i potočarka, je jako dobar izvor vitamina E koji ublažava upalu. Zeleno lisnato povrće je također jako dobar izvor željeza, kalcija i vitamina K.
Orašasti plodovi
Brojna istraživanja su pokazala da orašasti plodovi smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca, različite vrste raka i dijabetes tipa 2. Bademi su, primjerice, jako dobar izvor vitamina E, a orasi omega 3 masnih kiselina. Orašaste plodove je jako lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. možete ih dodati u šalicu jogurta, omiljeni desert, zobene pahuljice ili smoothie.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345