Jednostavan vinski gulaš: Provjereni recept uz koji će vam uvijek ispasti odlično!

Jednostavan vinski gulaš: Provjereni recept uz koji će vam uvijek ispasti odlično!

Jednostavan vinski gulaš: Provjereni recept uz koji će vam uvijek ispasti odlično!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Vinski gulaš je jelo koje se često priprema u kontinentalnom dijelu Hrvatske, najčešće u Slavoniji, a i u ostatku Lijepe Naše. Ovo se jelo nezaobilazno nalazi na meniju svečanosti poput vjenčanja, na primjer. Osmišljen je kao okrepljujući ponoćni obrok na žlicu i tu zadaću ispunjava odlično.

  • Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh

Osim dugog kuhanja zbog kojeg je meso meko, tajna dobrog vinskog gulaša je i u dovoljno velikoj količini luka koji daje aromu i gustoću umaku. Također, ovo se jelo može raditi i s crnim, a i s bijelim vinom, što utječe na aromu i boju umaka.

Ovaj se specijalitet obično poslužuje uz pire krumpir, njoke, palentu, tjesteninu, rižu ili domaći kruh. Koji god da od ovih priloga odaberete uz naš recept, nećete pogriješiti. U nastavku donosimo popis sastojaka i pun postupak pripreme vinskog gulaša od junetine.

Sastojci:

  • 500 g junetine
  • sušeni lovorov list
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • sol po ukusu
  • 50 ml ulja
  • 200 g krumpira
  • 200 ml bijelog ili crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 500 g luka

Priprema:

  1. Meso narežite na komadiće podjednake veličine i prepržite ga na ulju.
  2. Zatim ga izvadite pa na istoj masnoći dobro ispirjajte nasjeckani luk dok ne povene. Pazite da vam luk ne zagori jer će onda umak imati gorak okus.
  3. Dodajte meso i ostale začine te nastavite pirjati povremeno podlijevajući vodom ili juhom.
  4. Pred kraj pirjanja po potrebi malo posolite, dodajte crvenu mljevenu papriku, koncentrat rajčice, vino i krumpir narezan na kockice. Kuhajte dalje dok krumpir i meso ne omekšaju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije