Višnje kao aspirin
Za višnju se može slobodno reći da spada u kategoriju super zdrave hrane. Zbog bogatstva vitamina i minerala koje posejduju su prava blagodet za organizam, tako da ih možete jesti u neograničenim količinama.
Višnje su na neki način eliksir za tijelo i igraju glavnu ulogu u održavanju ljepote kože. Njene korisne tvari ne gube se ni nakon uobičajenog procesa prerade, tako da će i sušena, smrznuta ili konzervirana imati određenu antioksidativnu vrijednost, mada je ipak najzdravija sirova. Glavni pigment je crveni antocijan kojeg sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena - sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin - tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata. Oni koji imaju problema s kilogramima bilo bi dobro da jedu svježe plodove ove voćke. Dok ih ima, pojedite svako jutro po šaku plodova i poboljšaćete svoje zdravlje. Ljekovite su i peteljke, plodovi, koštice i smola, koja se ponekad cijedi iz njenog stabla. Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže malo šećera. Plodovi višnje su jako dobra hrana za sve koji imaju problema sa krvnim tlakom. Pomažu kod slabokrvnosti, poremećaja probave i kod oboljenja mokraćnih kanala. One mogu odlično poslužiti zimi kada dobijete visoku temperaturu jer ublažavaju bolove. Ako redovno trenirate neki sport, šaka višanja će odagnati osećaj težine u mišićima, jer one ako niste znali one djeluju i kao aspirin.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345