Vitamin B9 - Folna kiselina
IZVOR
Najviše folne kiseline ima u jetri, bubrezima, zelenom povrću, kvascu i orasima.
FUNKCIJA
Folna kiselina važna je za sintezu DNK, te ima važnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi.
NEDOSTATAK
Budući da su pričuve folne kiseline u organizmu relativno male, a dnevne potrebe velike, nedostatak folne kiseline može se razviti 1-6 mjeseci nakon prestanka uzimanja folne kiseline. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije.
DOZA
RDA je 400 ug/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:
- 8 l mlijeka
- 2,7 kg kruha
- 6,7 kg svinjetine
- 5,7 kg govedine
- 4,5 kg piletine
- 30 g goveđe jetre
- 4,4 kg rajčice
- 2,8 kg mrkve
- 600 g kelja
- 60 g graška
- 2,8 kg kruške
- 6,1 kg jabuka
- 14 kg breskvi
- 2 kg sira
TERAPIJSKA UPOTREBA
Povećanu potrebu za folnom kiselinom imaju trudnice, žene u laktaciji, kod alkoholizma, hemolitičke anemije, kronične groznice, kronične hemodijalize, crijevnih bolesti, malapsorpcijski sindromi.
Folna kiselina se NE smije koristiti za liječenje anemija, sve dok dijagnoza perniciozne anemije nije isključena, nije efikasna u preventivi mentalnih poremećaja.
INTERAKCIJE
analgetici pri duljoj primjeni, karbamazepin, estrogeni, oralni kontraceptivi, antikonvulzivi, antacidi na bazi aluminija ili magnezija, antibiotici, kolestiramin, metotreksat, sulfonamidi, kloramfenikol
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345