Vitamin E - Tocopherolum
IZVOR
Vitamin E je široko rasprostranjen u hrani. Bogat izvor su biljna ulja- posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko i margarin.
FUNKCIJA
Fiziološka funkcija je još uvijek nejasna. Kao oksidans, zajedno sa selenom iz hrane, vitamin E spriječava oksidaciju polinezasičenih masnih kiselina. Vitamin E reagira sa slobodnim radikalima koji uzrokuju oksidativno oštećenje staničnih membrana.
NEDOSTATAK
U pravilu je rijedak. Povećane potrebe javljaju se u dugotrajnijoj iscrpljenosti organizma ili nepravilnoj prehrani, koja traje mjesecima. Nedostatak najčešće dovodi do hemolitičke anemije praćene povećanom hidrolizom eritrocita.
TOKSIČNOST
Poznato je da neki ljudi uzimaju velike količine vitamina E(400-800 mg/dan) mjesecima pa i godinama bez nekih većih oštećenja. U osoba koje uzimaju 800-3200 mg/dan javlja se mišićna slabost, umor, mučnina i dijareja.
DOZA
RDA je 15 mg/dan Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi sa zadovoljila preporučena dnevna doza:
- 37,5 l mlijeka
- 835g jaja
- 1,2 kg skuše
- 4,9 kg sira
- 3,5 kg krušaka
- 3 kg jabuka
- 12 kg jagoda
- 4,4 kg rajčica
- 2,7 kg mrkve
- 1 žlica sojinog ulja
- 1,5 žlica kukuruznog ulja
INTERAKCIJE
nijedna od spomenutih interakcija nije klinički značajna,ali se javljaju i ne treba ih zanemariti ; oralni antikoagulansi, kolestiramin, kolestipol i mineralna ulja, suplementi željeza, vitamin A, vitamin K
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345