Kako spriječiti blagdansko prejedanje?
Kada je u pitanju jelo, trpate li hrpu hrane na tanjur i sve pojedete? Ako je vaš odgovor neugodni "da", nipošto niste sami.
U stvari, u zapadnom svijetu, ljudi danas puno više jedu nego prije i puno više nego što im je potrebno. Štoviše, mnogi od nas su prilično svjesni da jedemo previše, ali znamo li što se događa s našim tijelima kada se prejedemo.
Jeste li znali da je vaš želudac veličine šake? A ako zatvorite šaku, vidjet ćete da je ova količina hrane ono što većini ljudi treba za adekvatan obrok.
Ako se pitate kako možete pojesti velike količine hrane, budite svjesni da je želudac je mišić koji se može proširiti i primiti više hrane nego što treba. U stvari, želudac se može proširiti i do tri puta nakon velikog obroka.
Prejedanje i rastezanje želuca izvan normalnog kapaciteta, uzrokuje razne posljedice kojih ste vjerojatno svjesni:
- mučnina
- nemir
- žgaravica
- podrigivanje.
Ako ste doživjeli žgaravicu nakon velikog obroka, to može biti zato što je želudac postao toliko rastegnut da se sfinkter jednjaka teško zatvara. To omogućuje probavnoj kiselini i česticama hrane da se vrate natrag u jednjak.
Kada se prejedate, unosite mnogo više kalorija nego što vaše tijelo treba za energiju. Ako se to dogodi često, udebljat ćete se, a to povećava šanse da postanete pretili. Budući da je višak kilograma ili pretilost značajan medicinski problem, može povećati rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Također povećava rizik za depresiju.
Srećom, postoji mnogo načina na koje možete sami spriječiti prejedanje:
- Jedite polako i zaustavite se prije nego što mislite da ste siti. Većina ljudi ne shvaća da može potrajati oko 20 minuta da želudac komunicira s mozgom i pojavi se osjećaj sitosti. Ako žvačete polako, prije ćete biti svjesni da ste siti.
- Pojedite nešto, ako ste gladni između obroka. Umjesto izgladnjivanja, najbolje je odabrati zdravi obrok. To će smanjiti šanse za prejedanje kod sljedećeg obroka.
- Budite svjesni veličine. Kao opće pravilo, porcije veličine šake su obično najbolje.
- Odmorite se prije ponovnog punjenja tanjura. Ako pričekate 20 minuta prije nego što posegnete za drugom porcijom, shvatit ćete da ste prilično siti!
- Popijte čašu hladne vode čim sjednete za stol. Ili, uživajte u juhi neposredno prije obroka.
- Prije obroka pojedite jabuku, sirovo povrće ili salatu. Na taj način ćete obuzdati apetit i obogatiti svoju prehranu vlaknima.
- Držite šećer u krvi po kontrolom tako da ne budete 5 sati bez obroka.
- Jedite više zdravih mini obroka tijekom dana.
- Jedite međuobrok bogat ugljikohidratima i proteinima 1 do 2 sata prije jela. Na primjer, niskomasni sir i krekeri ili žitarice s niskomasnim jogurtom.
- Izbjegavajte prejedanje zbog emocija.
- Vježbajte! Kada osjetite dolazak iskušenja, vježba je odličan način da podignete raspoloženje, a također ublažava stres.
Vezani sadržaj:
- Saznajte kako prejedanje utječe na zdravlje!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345