Začini žarkih boja i jakih mirisa štite od raka, upala, bolova...
Hrana intenzivne boje, okusa i mirisa najčešće sadrži mnogo bioaktivnih sastojaka koji u tijelu mogu imati brojna pozitivna, odnosno ljekovita svojstva - antikarcinogeno, protuupalno, antimikrobno i analgetsko, na primjer. Ovakav opis se najbolje slaže sa začinima, jer upravo kod njih navedena svojstva su najintenzivnija, kaže Dana Mrvić, nutricionistica iz savjetovališta Nutricionist d.o.o. iz Splita.
- Pritom prehrana kod raznih vrsta bolesti može imati utjecaj u tri faze: kod blažih poremećaja, poput lagano povišenih vrijednosti kolesterola, glukoze, ili tlaka, pravilnom prehranom i promjenama u nekim životnim navikama - poput fizičke aktivnosti i pušenja - ti poremećaji mogu potpuno nestati.
Ako se poremećaj razvije u bolest i nužna je liječnička intervencija, prehrana je dio kompleksnijeg sustava liječenja, u kombinaciji s lijekovima ili operacijom. A nakon što je bolest izliječena ili stabilizirana, prehrana pomaže u održavanju zdravlja i prevenciji ponovnog nastanka bolesti - pojašnjava Dana Mrvić.
U posebnu kategoriju, dodaje, možemo staviti hranu kao jedini lijek, primjerice, kod alergije, celijakije i deficita pojedinih enzima. Kod ovakvih stanja nužno je isključiti iz prehrane pojedine namirnice, odnosno komponente hrane.
Kad je riječ o začinima, mnogi od njih djeluju višestruko korisno na zdravlje, odnosno korisni su kod većeg broja zdravstvenih tegoba, pri čemu su neki posebno poznati po tome što umiruju ili otklanjaju bol.
- Među najpopularnijima je đumbir, koji se koristi kod mučnine i artritisa. Smatra se da pomaže i kod drugih poremećaja probavnog sustava te ima i antikarcinogeno djelovanje - kaže naša sugovornica.
I kurkuma se primjenjuje za mnoge bolesti zbog velikog višestrukog pozitivnog djelovanja: djeluje protuupalno pa je korisna kod artritisa, protiv upalnih bolesti crijeva, psorijaze, te kao prirodni antibiotik za prehladu i infekcije. Korisna je i za obnovu moždanih stanica te očuvanje krvnih žila.
I neka istraživanja već su dokazala djelovanje tih začina protiv boli te pokazala da su mnogo korisniji od „pravih“ lijekova, jer nemaju negativnih nuspojava. Tako je u sklopu studije provedene 2014. godine, polovica od stotinu ispitanika koji inače pate od migrena liječena s 50 mg sumatriptana, lijeka protiv migrene, dok je preostala polovica ispitanika dobivala po 250 miligrama đumbira u prahu.
Dva sata nakon toga 70 posto ispitanika koji su popili lijek i 64 posto onih koji su konzumirali đumbir osjetili su smanjenje boli za čak 90 posto. No u skupini onih koji su popili lijek, oko 20 posto ispitanika osjetilo je vrtoglavicu i žgaravicu, dok je samo 4 posto onih koji su konzumirali đumbir imalo probavne smetnje.
Kurkuma se pak pokazala korisnom protiv bolova u želucu te bolova povezanih s iritabilnim smetnjama crijeva, za što je zaslužan snažni antiupalni sastojak začina - kurkumin. U jednom se istraživanju kurkuma pokazala podjednako učinkovita kao i ibuprofen, s tim da izaziva manje problema sa želucem, dok je druga studija pokazala da smanjuje abnormalne mišićne kontrakcije u crijevima.
Začini se mogu koristiti kao dodatak obrocima, no ne više od pola žličice na dan. Dijabetičari trebaju biti vrlo oprezni s kurkumom, jer može potaknuti pad šećera u krvi, dok se đumbira trebaju kloniti žene s poremećajem u menstrualnom ciklusu te ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući i aspirin.
Kriške đumbira skuhajte kao čaj
U visokim dozama đumbir može izazvati blagu žgaravicu, proljev i nadražaj usta, pa oni osjetljiviji od đumbira mogu spraviti čaj: tri tanke kriške svježeg đumbira prelijte s dva decilitra kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte nekoliko kapi meda i možete ga piti.
Top 5 zdrave namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani
1. Metvica ublažava bol u zglobovima
Iako je najpoznatija po tome što pospješuje probavu i regulira rad žuči, metvica povećava pokretljivost i smanjuje bol u zglobovima. Najbolje ju je konzumirati u čaju, 4 do 5 puta na dan.
2. Klinčić ublažava zubobolju
Klinčić pomaže kod nadutosti i grčeva te infekcija probavnog sustava. Zbog eugenola, jakog anestetika i antiseptika koji zaustavlja bol, a istodobno čisti usta, od davnina se koristi kod zubobolje.
3. Crni papar dobar je protiv artritisa
Crni papar koristan je protiv bolova povezanih s artritisom, boli u želucu te probavnim problemima. Zanimljivo je da se često koristi kao lijek u kineskoj tradicionalnoj medicini.
4. Brokula protiv boli u zglobovima
I neke vrste voća i povrća mogu imati utjecaj na bol, što je povezano s tvarima analgetskog djelovanja. Brokula i kelj preporučuju se kod bolova u zglobovima zbog sadržaja sulforafana.
5. Borovnice umjesto aspirina
Bobičasto voće - kupine i borovnice, na primjer - možemo koristiti umjesto aspirina, zbog bogatog sadržaja salicilne kiseline, kaže nutricionistica Dana Mrvić.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345