Zapečeni grah sa slaninom - recept uz koji nećete trebati ni jedan drugi!
Zapečeni grah sa slaninom je ukusno jelo bogatog okusa i kalorijske vrijednosti, zbog čega ga neki smatraju savršenim zimskim ručkom. Nakon vremena provedenog na hladnom zimskom zraku ili nakon iscrpljujućih aktivnosti poput skijanja i sanjkanja, zapečeni grah je jelo koje će utažiti i najveću glad. Ovo je, zapravo, jelo tradicionalne kuhinje i nastalo je kako bi domaćice obogatile grah, jednostavnu ali kaloričnu namirnicu dostupnu tijekom hladnih mjeseci.
Grah je dobar izvor proteina i vlakana koji u kombinaciji s aromatičnom slaninom čini vrlo privlačnu kombinaciju. Osim toga, slanina pruža i dodatnu dozu proteina i masti, čineći ovo jelo energetski bogatim. Ovo jelo pruža osjećaj ugode i zadovoljstva, čineći ga nezamjenjivim dijelom zimskog jelovnika. U nastavku pročitajte popis sastojaka i postupak pripreme za ovaj nezaobilazni zimski obrok.
Sastojci:
- 400 g konzerviranog graha (crvenog ili bijelog)
- 200 g slanine, narezane na sitne komade
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200 ml pasirane rajčice
- sol i papar po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježi peršin za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri propržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne omekša.
- Dodajte rajčicu i nastavite pirjati još nekoliko minuta.
- Dodajte konzervirani grah, promiješajte i kuhajte još 5-7 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
- Premjestite smjesu u posudu za pečenje te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 15-20 minuta ili dok ne dobije koricu.
- Poslužite toplo i posipano peršinom.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Topla njemačka krumpir salata sa slaninom - recept koji morate probati!
-
Ukusan prilog uz meso: Jednostavan recept za restani krumpir
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345