Zašto je jod toliko važan?

Zašto je jod toliko važan?

Zašto je jod toliko važan?
  • Objavljeno: Petak, 06.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Zašto nam je jod potreban?

Jod je potreban kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj tijela. Neke od njegovih najznačajnijih prednosti su:

Potiče rad metabolizma

Jod utječe na funkcioniranje štitnjače i na taj način neizravno kontrolira proizvodnju hormona odgovornih za rad metabolizma. Rad metabolizma utječe na učinkovitost i djelotvornost mnogih tjelesnih organskih sustava, uključujući apsorpciju hrane, spavanje i korištenje hrane kao izvora energije.

Određeni hormoni utječu na rad srca, razinu krvnog tlaka, tjelesnu težinu i temperaturu. Jod regulira ravnotežu tih hormona i osigurava njihovo oslobađanje.

Održavanje razine energije

Jod igra važnu ulogu u održavanju optimalne razine energije u tijelu na način da osigurava učinkovito korištenje kalorija, ne dopuštajući im da se talože kao višak masti.

Zdravi nokti, kosa i zubi

Jod omogućava rast i razvoj kostiju, zubi i noktiju. Jod je važan element u njezi kose jer njegov nedostatak može uzrokovati gubitak kose. Osim toga, jod ubrzava rast kose i jača folikul vlasi.

Zdravlje reproduktivnog sustava

Jod potiče rad reproduktivnog sustava i smanjuje rizik od nastanka urođenih poremećaja. Adekvatan unos joda je važan za prevenciju komplikacija tijekom trudnoće. Jod će omogućiti pravilan rast i razvoj djeteta. Nedostatak joda može smanjiti plodnost kod žena i otežati začeće.

Jedan od najčešćih problema jest taj da trudnice ne shvaćaju koliko je važno unositi adekvatnu količinu joda. Jod je važan za zdravlje žene i djeteta. Dojilje gube veliku količinu joda tijekom dojenja, što može uzrokovati ozbiljan manjak joda, čak opasan po zdravlje žene. Potrebno je povećati unos joda nakon trudnoće jer dolazi i do naglih promjena u razini hormona.

Jačanje imunološkog sustava

Jod, baš kao i vitamin C, može povećati aktivnost antioksidacijskih spojeva u tijelu i pružiti mu dodatnu obrambenu mjeru protiv raznih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka. Neka istraživanja su pokazala da jod izravno štiti moždane stanice štakora od štetnog učinka slobodnih radikala.

Prevencija hipotireoze

Ovo stanje se javlja kada štitnjača proizvodi premalo hormona. Najčešći simptomi su veliko povećanje tjelesne težine jer tijelo nije u stanju potrošiti kalorije i pretvoriti ih u korisnu energiju. Iako hipotireoza može nastati iz niza razloga, ne samo zbog nedostatka joda, uvijek je dobro voditi računa o unosu joda jer će on stimulirati hormonsku aktivnost i pomoći u gubitku tjelesne težine i smanjenju suvišnog masnog tkiva. Neki drugi simptomi hipotireoze su umor, suha koža, problemi s koncentracijom, zatvor, grčevi i naticanje nogu.

Prevencija fibrocističnih bolesti

Jod može značajno smanjiti rizik od nastanka fibrocističnih bolesti. Često se koristi za ublažavanje simptoma i njihovo liječenje. Istraživanja su pokazala da je naročito djelotvoran u prevenciji i ublažavanju simptoma fibrocističnih bolesti dojke.

Prevencija raka

Ovo je vjerojatno jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti joda. Dokazano je da jod ima antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala da se stanice raka počinju drastično smanjivati u prisutnosti joda. Točno djelovanje joda još uvijek nije poznato, ali je otkriveno da postoji direktna povezanost između adekvatnog unosa joda i prevencije širenja raka dojke.

Što se tiče raka štitnjače, jod je neophodan za prevenciju ovog iznimno opasnog oblika raka. Istraživanja su pokazala da osobe koje boluju od raka štitnjače, osjećaju smanjenje simptoma nakon povećanja unosa joda, a pojava raka štitnjače je daleko češća kod osoba koje pate od manjka joda. Uglavnom, adekvatan unos joda je osnovna preventivna mjera kada je u pitanju rak štitnjače.

Pomaže u detoksikaciji

Jod može pomoći kod izlučivanja štetnih toksina, kao što su fluorid, olovo i živa. Ima antibakterijska svojstva koja mogu spriječiti infekcije želuca, naročito infekcije uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori koja može povećati rizik od nastanka raka želuca.

Problemi u radu štitnjače i gušavost

Manjak joda je osnovni uzrok gušavosti. Unos joda možete povećati unosom jaja, soli, morskih plodova i mliječnih proizvoda.

Oprez

Prekomjeran unos joda može biti opasan, naročito kod osoba koje pate od bubrežnih bolesti ili tuberkuloze. Kada se pretjeruje s unosom joda, povećava se rizik od nastanka raka štitnjače. Trudnice i dojilje trebaju pripaziti s unosom joda. Ako niste sigurni unosite li adekvatnu količinu joda, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije