Zašto morate ODMAH prestati jesti kokice iz mikrovalne?
Kokice volimo uz film, a nekad i bez filma jer, ako ne pretjerate s maslacem i drugim dodacima, mogu biti relativno zdrava grickalica bez puno kalorija. No, neovisno o tome pazite li na unos kalorija ili ne, kokice koje nikad ne biste trebali jesti su one iz mikrovalne. Spakirane u vrećicu, s dodanim maslacem i već posoljene, vrlo su praktične, ali treba imati na umu da su bogate mastima, natrijem i različitim štetnim kemikalijama. U nastavku pročitajte razloge zašto ih jednostavno trebate prestati kupovati i u potpunosti izbaciti iz svoje kuhinje.
Vrećica je puna kemikalija
Jeste li se ikada zapitali kako sav ludi maslac ostaje u vrećici, a da ne iscuri? A jeste li čuli za PFA sintetičke kemikalija koje se obično koriste u pakiranju hrane. Proizvođači kokica njima oblažu unutrašnjost vrećica za kokice kako bi spriječili da umjetna aroma maslaca procuri i napravi nered. Neizbježno, te iste kemikalije ulaze u i kokice, a zatim u vaše tijelo kad ih jedete. Budući da ovim kemikalijama treba neko vrijeme da se razgrade, one se mogu tijekom vremena nakupljati u vašoj krvi.
Mogu izazvati bolest poznatu kao "popcorn pluća"
Aroma maslaca karakteristična za kokice koje se pripremaju u mikrovalno potpuno je lažna i nema veze s maslacem. Riječ je o složenoj kemijskoj mješavini koja često sadrži diacetil, sastojak koji se povezuje s obliterirajućeg bronhiolitisa. Bronhiolitis obliterans ili "popcorn pluća" je stanje u kojem se mali dišni putevi upale, što rezultira čestim kašljem i nedostatkom daha.
Sadrže puno zasićenih masti
Čak i ako zanemarite sve štetne kemikalije sadržane u pakiranju i umjetne arome, ne možete zanemariti činjenicu da je većina kokica za mikrovalnu puna zasićenih masti poput palminog ulja. Neki brendovi sadrže do 4 grama zasićene masti po porciji, a to je već 20 posto dnevnog preporučenog unosa. Imajte na umu i da jedna porcija ne znači čitava vrećica, nego otprilike jedna trećina vrećice. A tko prestaje jesti kokice nakon što pojede samo trećinu?
Sadrže prekomjerne količine natrija
Masna hrana obično dolazi i uz veliku dozu soli, a kokice za mikrovalnu nisu iznimka. Razine natrija razlikuju se ovisno o brendu, ali mnoge kokice za mikrovalnu sadrže 250-300 mg natrija po obroku, do 15 posto preporučene dnevne vrijednosti. A uz nešto tako slano, veća je vjerojatnost da ćete popiti slatko gazirano piće te tako dodatno povećati unos štetnih tvari u organizam.
Lako možete pripremiti zdravije kokice
Možete izbjeći sav višak kemikalija i kontrolirati količinu masnoća i natrija koje unosite svojim kokicama tako da preskočite mikrovalnu i napravite ih na štednjaku. Sve što vam treba je tava s poklopcem, malo biljnog ulja i kukuruz kokičar. Kad bolje razmislite, potrebno je otprilike jednako vremena koliko je potrebno da kokice budu gotove u mikrovalnoj. Možda vam se teško, ali stvarno to nije. Pokušajte!
Vezani sadržaj:
- Jesu li kokice zapravo zdrave?
- Ovo su zdravi ugljikohidrati za gubljenje kilograma!
- Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345