Zašto volimo cimet?
Sprječava nastanak krvnih ugrušaka
Cinamaldehid je ulje cimeta koje može spriječiti nastanak krvnih ugrušaka tako da smanjuje kroničnu upalu u tijelu, sprječava otpuštanje masnih stanica u krvne žile i razrjeđuje krv, čime je njen protok tijelom značajno olakšan.
Smanjuje kroničnu upalu u tijelu
Kronična upala u tijelu nastaje iz raznih razloga, a može povećati rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i srčani udar. Cimet ima protuupalno djelovanje, stoga je odličan dodatak svakodnevnoj prehrani.
Antimikrobno djelovanje
Znanstvenici su dokazali da cimet može značajno usporiti rast i razvoj bakterija i gljivica, a istraživanja su dokazala da je samo 1/2 žličice cimeta dnevno sasvim dovoljno da smanjite rizik od nastanka infekcija u tijelu.
Regulacija krvnog šećera
Cimet ima moćna antioksidacijska svojstva i pomaže u kontroli šećera u krvi i regulira oslobađanje inzulina u tijelu, što je od velike važnosti za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Samo 1 gram cimeta dnevno će regulirati razinu šećera, triglicerida, LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.
Pospješuje funkcije mozga
Znanstvenici su dokazali da cimet pospješuje sljedeće funkcije mozga:
- koncentracija
- pamćenje
- brzina rada na računalu
- produktivnost
Štiti zdravlje probavnog sustava
Cimet je odličan izvor vlakana, kalcija i određenih minerala, kao što je mangan. Cimet će potaknuti oslobađanje viška soli iz tijela, ubrzati rad probavnog sustava i smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva.
Mjere opreza
Znanstvenici ističu da nije dokazano da cimet ima štetno djelovanje na zdravlje pojedinih ljudi, ali neke osobe trebaju obratiti posebnu pažnju. Prije početka svakodnevne konzumacije cimeta se posavjetujte s liječnikom ako:
- ako ste trudni
- dojite
- stariji ste od 60 godina
- uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka i kolesterola
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345