Zašto volimo mandarine?
Mandarine, tandžerine ili klementine pripadaju porodici mandarina, tipu citrusnog voća sličnom narančama, ali s tanjom korom. Mandarine imaju nizak udio zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i odličan izvor vitamina A i C.
Imaju odlična antioksidacijska svojstva
Mandarine su odličan izvor vitamina C. Jedna šalica mandarina sadrži oko 30% preporučene dnevne doze vitamina. Vitamin C je moćan antioksidant koji neutralizira slobodne radikale. Mandarine sadrže i karotenoide, uključujući beta karoten, lutein i zeaksantin.
Beta karoten ima antioksidacijsko djelovanje, a u tijelu se pretvara u retinol. Retinol je tip vitamina A koji tijelo koristi za bolji rad imunološkog sustava i zaštitu vida. Lutein i zeaksantin su antioksidanti koji štite retinu od oštećenja.
Pročitajte koja hrana jača imunitet.
Štite zdravlje koštanog sustava
Kalcij i fosfor zajedno formiraju hidroksiapatit koji se koristi za izgradnju kostiju i zubi. Staro i oštećeno koštano tkivo se počinje mijenjati novim. Vrlo je važno da kalcij i fosfor budu dio svakodnevne prehrane kako biste smanjili rizik od nastanka osteoporoze.
Magnezij je još jedan mineral neophodan za održavanje zdravlja koštanog tkiva. Regulira formiranje hidroksiapatita i potiče oslobađanje enzima potrebnih za izgradnju koštanog tkiva.
Niska razina bilo kojeg od ova tri minerala povećava rizik od nastanka osteoporoze. Manjak fosfora i magnezija nije toliko uobičajen, ali su istraživanja pokazala da veliki broj ljudi ne unosi adekvatnu količinu kalcija. Jedna šalica mandarina sadrži oko 3% preporučene dnevno doze sva tri minerala.
Odličan su izvor dijetalnih vlakana
Dijetalna vlakna su prvenstveno povezana s prevencijom zatvora. Postoje dva različita tipa dijetalnih vlakana: topiva i netopiva. Netopiva dijetalna vlakna pomažu u prolasku hrane kroz probavni sustav. Ona također sudjeluju u smanjenju rizika od nastanka bolesti probavnog sustava.
Isprobajte kućna rješenja za probleme sa zatvorom!
Topiva vlakna sudjeluju u regulaciji razine kolesterola i šećera u krvi. Topiva vlakna će spriječiti nagle promjene razine šećera u krvi, glavnog uzročnika naglih promjena raspoloženja i žudnje za grickalicama.
Jedna šalica mandarina sadrži oko 1.8 grama vlakana, što je oko 5% preporučene dnevne doze za muškarce i 7% preporučene dnevne doze za žene.
Odličan su izvor flavonoida
Flavonodi su biljni kemijski spojevi, odnosno fitokemikalije koje voću i povrću daju boju. Flavonoidi pružaju niz zdravstvenih prednosti. Njihova glavna funkcija je zaštita tijela od slobodnih radikala, prevencija i smanjenje upale. Na taj način direktno utječu na rizik od nastanka kroničnih bolesti.
U mandarinama pronalazimo dva tipa flavonoida: naringenin i hesperetin. Istraživanja su pokazala da naringenin i hesperetin mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka kancerogenih stanica. Oni također sudjeluju u regulaciji razine kolesterola i krvnog tlaka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345