Zdrave Bounty čokoladice – domaći recept bez grižnje savjesti

Ako volite kombinaciju kokosa i čokolade, ali želite izbjeći suvišne šećere i nezdrave dodatke, ove domaće Bounty čokoladice idealan su izbor! Za razliku od kupovnih verzija, ove čokoladice sadrže prirodne sastojke, bez rafiniranog šećera i nepotrebnih aditiva.
Savršene su za one koji žele uživati u slatkom zalogaju bez grižnje savjesti, bilo kao desert, međuobrok ili zdrava zamjena za klasične čokoladice. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena, možete napraviti vlastitu verziju omiljenog slatkiša u kojem će uživati cijela obitelj.
Kako su nastale Bounty čokoladice?
Originalne Bounty čokoladice pojavile su se na tržištu 1951. godine i od tada su postale jedan od najpoznatijih slatkiša s kokosom. Inspirirane tropskim okusima, Bounty čokoladice nude savršenu kombinaciju sočnog kokosovog punjenja obloženog hrskavom čokoladom. No, unatoč neodoljivom okusu, originalne verzije sadrže velike količine šećera i raznih aditiva. Zato je domaća, zdrava verzija odlična alternativa za sve koji žele uživati u poznatom okusu bez štetnih sastojaka.
Praktično i zdravo u jednom
Osim što su neodoljivo ukusne, ove zdrave Bounty čokoladice bogate su zdravim mastima iz kokosa, vlaknima i prirodnim zaslađivačima. Kokosovo ulje i tamna čokolada doprinose boljoj probavi, zdravlju srca i stabilizaciji šećera u krvi. Ovo je odlična opcija za sve koji žele prirodne sastojke u svojoj prehrani.
Nutritivna vrijednost
Jedna domaća Bounty čokoladica (od ukupno deset komada) sadrži približno 120 kalorija, što je čini idealnom užinom ili slatkim zalogajem uz kavu ili čaj. Osim toga, bogata je zdravim mastima iz kokosa, pružajući 10 grama masti po porciji. Ugljikohidrati su prisutni u manjoj količini – oko 6 grama po čokoladici, od čega su 3 grama prirodni šećeri. Ove čokoladice također sadrže 2 grama vlakana i 2 grama proteina, što ih čini zasitnijima u usporedbi s klasičnim kupovnim verzijama.
Recept za Bounty čokoladice
Sastojci
Za kokos punjenje:
- 200 g ribanog kokosa
- 3 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice javorovog sirupa ili meda
- 50 ml kokosovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za čokoladni omotač:
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 1 žlica kokosovog ulja
Priprema
- Priprema kokos punjenja: U zdjeli pomiješajte ribani kokos, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Oblikovanje čokoladica: Rukama oblikujte male pravokutne pločice i stavite ih na pladanj obložen papirom za pečenje. Ostavite ih u zamrzivaču 30-45 minuta da očvrsnu.
- Priprema čokoladnog sloja: Otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici, uz povremeno miješanje.
- Oblaganje čokoladom: Ohlađene kokos pločice umačite u otopljenu čokoladu i vraćajte na papir za pečenje. Ako želite deblji sloj čokolade, ponovite postupak nakon što se prvi sloj stvrdne.
- Hlađenje: Čokoladice vratite u hladnjak ili zamrzivač dok se čokolada potpuno ne stegne.
Prijedlog za serviranje
Poslužite ih uz šalicu biljnog mlijeka, čaja ili kave za savršeni zdravi desert. Možete ih i dodatno posuti kokosovim brašnom za još ljepšu prezentaciju.
Dodatni savjeti
- Umjesto javorovog sirupa možete koristiti eritritol ili steviju za još manje šećera.
- Ako volite kremastiju teksturu, dodajte malo indijskih oraščića u smjesu.
- Čokoladice možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
Vezani sadržaj:
- Desert gotov u 10 minuta: Kuglice od lješnjaka, kokosa i datulja
- Čoko-kokos šnite
- Čokoladni muffini bez brašna
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Namaz od cikle i feta sira
1:20h12345 -
Recept tjedna
Kremasta juha od šampinjona
30 min12345 -
Recept mjeseca
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345