Zdrave namirnice koje nam donosi rujan

Zdrave namirnice koje nam donosi rujan

Zdrave namirnice koje nam donosi rujan
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Kraj ljeta je blizu, ali se bliži vrijeme kada su neke od najomiljenijih namirnica dostupnije u odnosu na ostatak godine. Još uvijek imamo nekoliko tjedana uživanja u ljetnim plodovima, ali pred nama je jesensko i zimsko voće i povrće. Rujan donosi veliki izvor namirnica iz kojih ćete dobiti sve potrebne nutrijente.

Jabuke

Bogate su vlaknima, a oni će vas duže držati sitima. Osim toga, jabuke smanjuju rizik od nastanka dijabetesa i pretilosti, i odličan su izvor vitamina C koji jača imunitet.

Jedite ih sirove, naročito tijekom rujna. Vlakna se nalaze u kori jabuka pa ih nemojte guliti. Za hladnije dane možete pripremiti toplu pitu od jabuka koja će biti ukusna i zdrava.

Crvena paprika

Sve su paprike, ali naročito crvena, odličan izvor kalija i sadrže puno vitamina C, više i od naranče. Ovo povrće će umiriti kožu zbog vitamina A kojeg ima u izobilju.

Probajte paprike s roštilja, dodajte ih u salate, jedite ih sirove, u omletu, pečene i punjene. Doista postoje razni načini pripremanja paprika, samo budite maštoviti.

Kruške

Kruške, kao i jabuke, sadrže puno vlakana i vitamina C. Hidratiziraju tijelo i sprječavaju vas da se prejedete. Neka istraživanja su pokazala da kruške sprječavaju nastanak stanica raka i oštećenja arterija.

Jedite ih s korom, kao i jabuke. Možete ih jesti same, u voćnim salatama ili od njih praviti sok. Kruške su odličan izbor za međuobrok koji će vas držati sitima.

Rajčice

U ovoj niskokolaročnoj namirnici možemo uživati još nekoliko tjedana. Bogata je vitaminom C i sadrži likopen koji se pokazao učinkovit u borbi protiv nekih vrsta raka.

Kuhanje rajčica pomaže u oslobađanju likopena, stoga su umaci odličan način pripremanja rajčica. Uživajte u njima kao u salati, u sendvičima ili omletima.

Grejp

Ovo citrusno voće dostupno je tijekom cijele godina, ali prava sezona je u rujnu. Samo pola grejpa će vaš organizam opskrbiti s 75% preporučene dnevne doze vitamina C, a istraživanja su ustanovila da konzumiranje grejpa prije obroka može pomoći kod gubitka težine.

Možete ga jesti samog, u voćnim salatama ili iscijediti samo sok i popiti ga. Na vama je da pronađete najukusniji način konzumiranja. Posavjetujte se sa svojim liječnikom oko konzumacije grejpa jer se sok od grejpa ne bi smio piti ako konzumirate neke lijekove.

Krastavci

Niskokalorični su i imaju odlična hidratizirajuća svojstva jer se sastoje od čak 95% vode. Odličan su izvor magnezija i kalija koji su važni za razvoj i zdravlje kostiju.

Krastavci su ukusni i sirovi bez dodataka, ali ih možete konzumirati kao osvježavajuću laganu juhu ili ih pomiješati s rajčicama, lukom, crvenom paprikom i limunovim sokom da biste dobili laganu mediteransku salatu.

Borovnice

Svo bobičasto voće je zdravo, ali borovnice se ipak ističu. Sadrže jako malo kalorija i imaju odlično antioksidativno djelovanje koje smanjuje kolesterol, rizik od nastanka dijabetesa, a pospješuju i mentalno zdravlje.

Možete raditi osvježavajuće napitke, pomiješati ih s cjelovitim žitaricama ili dodati u jogurt. Također, borovnice možete jesti same, bez ikakvih dodataka jer su izrazito ukusne.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije