Zdravstvene prednosti badema
Zdravstvene prednosti badema
1.Zdrav je za srce
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju oraščiće pet puta tjedno imaju 50% smanjene rizike od dobivanja srčanog udara. Ogromne količine vitamina E koje možemo pronaći u ovim plodovima djeluju kao antioksidans i tako smanjuju rizik od bolesti srca. Bademi također snizuju C-reaktivni protein (CRP) koji uzrokuje upale koje oštećuju arterije.
2.Smanjuje loš kolesterol
Bademi su dobar izvor mononezasićenih masti i nekih polinezasićenih masnoća koji pomažu smanjiti razinu lipoproteina niske gustoće (LDL ili "loš" kolesterol). Šaka badema svakodnevno može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 8 do 12 posto.
3.Poboljšava cirkulaciju krvi
Bademi imaju visoku razinu kalija, a nisku razinu natrija. Oba su čimbenici koji reguliraju krvni tlak. Visoka razina magnezija u bademima ima vrlo pozitivan učinak na naše arterije i vene te nam tako pomaže kod poboljšanja ukupnog protoka hranjivih tvari kroz naše tijelo. Sadrži i željezo, koje pomaže prenositi kisik u sve tjelesne stanice i organe.
4.Jača kosti
Dobar su izvor kalcija koji sprječava osteoporozu i jača kosti, zube i mišiće. Također nudi i druge hranjive tvari koje pomažu u povećanju mineralne gustoće kostiju, što pomaže ojačati koštani sustav.
5.Pomaže u gubitku težine
Bademi imaju visoku razinu vlakana, proteina i dobrih vrsta masnoće koje brzo zadovoljavaju apetit te ćete stoga manje vjerojatno imati osjećaj gladi i težnju za prejedanjem. Istraživanja su pokazala da je nisko kalorijska dijeta bogata bademima dobra za pretile osobe kod gubitka težine.
6.Dobar je za dijabetičare
Imaju nisko glikemijski indeks (GI). Kada se konzumiraju s hranom koja ima visoki GI, bademi pomažu u smanjenju porasta šećera i inzulina nakon obroka.
7.Smanjuje rizik od raka
Budući da ima visoku razinu prirodnih vlakana, poboljšava kretanje hrane kroz debelo crijevo, a time sprječava rak debelog crijeva. Odličan je izvor vitamina E, fitokemikalija i flavonoida koji potiskuju rast stanica raka dojke. Također je bogat izvor bora koji pomaže u sprječavanju raka prostate.
8.Sprječava razvoj žučnih kamenaca
Ljudi koji jedu najmanje 5 badema dnevno imaju 25% manji rizik od razvoja žučnih kamenaca, potvrđuje istraživanje. Bademovo ulje također posjeduje i laksativna svojstva te tako pomaže pri dobivanju meke stolice i rješavanju problema sa zatvorom.
9.Dobar je za kosu
Masaža bademovim uljem pomiješanim sa sokom od amla voća (amalaki) može spriječiti gubitak kose. Također sprječava sijedu i prorjeđenu kosu. A poznato je da pomaže i kod peruti.
10.Odličan je za kožu
Kožica od badema sprječava suhu kožu, prištiće i mitesere, a dobar je i kao dugoročni lijek za akne. Također poboljšava ten i izgled preranog starenja kože. Hrani kožu, čineći ju glatkom i mekom.
11.Pobuđivač energije
Hranjive tvari prisutne u bademima poput proteina, mangana, bakra i riboflavina su korisne za generiranje energije u našem tijelu. Čokolada od badema je nešto što morate imati ako ste uvijek u pokretu.
12.Dobar je za mozak
Badem je izvor mnogih hranjivih tvari koje pomažu u razvoju mozga. Ayurveda preporuča pet natopljenih badema svako ujutro za maksimalan rad mozga. Fenilalanin, kemikalija koja potiče rad mozga, a prisutna je u bademima, pomaže nam u zdravom razvoju naših kognitivnih funkcija.
13. Dobar izvor proteina
Bademi, kao i svi orašasti plodovi, pružaju jedan od najboljih biljnih izvora proteina. Oni pružaju visoko kvalitetni i vrlo apsorbni protein. Četvrtina šalice (sadrži oko 30 badema) sadrži oko 7,6 grama proteina.
Bademi, iako malo skupi, ali lako dostupni, mogu se konzumirati u bilo koje vrijeme i u svim sezonama. Slatki bademi su jestivi, dok gorke bademe koristimo za izradu bademovog ulja.
Tako da vam nakon ovog članka jedino možemo predložiti da konzumirate bademe koliko god možete, te na taj način ostanete zdravi!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345