Zdravstvene prednosti poriluka i dva prijedloga kako ga najbolje iskoristiti
Poriluk pripada obitelji luka, koja također uključuje luk, ljutiku, mladi luk, vlasac i češnjak. Ima blag, blago sladak okus i obično se koristi u jelima poput juha i quichea i umaka za tjesteninu.
Zanimljivo je da vrlo malo kalorija, naime 250 grama skuhanog poriluka sadrži samo 31 kaloriju. S druge strane, sadrži pristojnu količinu esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamine poput vitamina A, B6, C i K te minerale poput bakra i mangana.
Naročito je bogat vitaminom K, bitnom hranjivom tvari koja je organizmu potrebna za zgrušavanje krvi i igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i srca. Osim toga, poriluk je također dobar izvor mangana, minerala koji je također neophodan za zgrušavanje krvi, kao i za metabolizam energije te funkcioniranje imunološkog i živčanog sustava. U nastavku saznajte koje su zdravstvene prednosti konzumacije poriluka te koji su potencijalni rizici.
Ima visok udio protuupalnih i antioksidativnih spojeva
Poriluk je bogat protuupalnim spojevima koji štite stanice, poput flavonoida i organosumpornih spojeva. Na primjer bogat je kvercetinom, flavonoidnim spojem koji može pomoći u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja, što može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, poput bolesti srca.
Kvercetin također može pomoći u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti suzbijanjem upale u mozgu, stimuliranjem regeneracije živčanih stanica i ometanjem stvaranja neurotoksičnih tvari povezanih s razvojem Alzheimerove bolesti.
Može štititi od određenih vrsta raka
Prehrana bogata povrćem iz obitelji luka, poput poriluka, može pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, poput raka dojke. Organosumporni spojevi, flavonoidi i antioksidativni sastojci koncentrirani u poriluku imaju snažne antikancerogene učinke, a studije upućuju da ljudi koji konzumiraju više ovog povrća imaju niže stope određenih vrsta raka.
Na primjer, pregled 17 studija iz 2022. pokazao je da su žene s najvećim unosom povrća iz obitelji luka imale 30 % manji rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama s najmanjim unosom.
Nalazi istraživanja također sugeriraju da povrće iz obitelji luka može štititi od raka želuca, raka prostate i mnogih drugih uobičajenih vrsta raka. Nalazi iz pregleda 25 studija iz 2022. upućuju da konzumacija ovog povrća može smanjiti rizik od raka izvan probavnog trakta, poput raka prostate, za čak 14 %.
Flavonoidni antioksidansi, organosumporni spojevi i vitamin C koji se nalaze u poriluku mogu zaštititi od raka inhibiranjem rasta stanica raka, smanjenjem upale i zaštitom stanica od oksidativnog oštećenja.
Podržava zdravlje crijeva
Poriluk je izvrstan izvor prebiotika. Prebiotici su neprobavljivi spojevi koji se nalaze u određenim namirnicama koje razgrađuju crijevne bakterije u debelom crijevu. Kada bakterije razgrađuju ili fermentiraju prebiotike, oslobađaju nusprodukte koji se nazivaju kratkolančane masne kiseline. One djeluju kao izvor energije za stanice koje oblažu debelo crijevo i pogoduju zdravlju crijeva na puno načina.
Na primjer, kratkolančane masne kiseline suzbijaju upalu u crijevima, reguliraju crijevni pH i podržavaju rast korisnih bakterija. Štoviše, imaju antikancerogene učinke i mogu pomoći u zaštiti od raka probavnog sustava, poput kolorektalnog raka.
Može koristiti kognitivnoj funkciji
Poriluk sadrži karotenoidne pigmente za koje se pokazalo da blagotvorno djeluju na zdravlje mozga. Poriluk je posebno bogat karotenoidima luteinom i zeaksantinom. Ti se pigmenti nalaze u visokoj koncentraciji u retini, sloju tkiva smještenom na stražnjoj strani očne jabučice. Makularni pigment, to jest, to nakupljanje luteina i zeaksantina u mrežnici, povezano je s kognitivnom funkcijom, pri čemu je viši makularni pigment povezan s boljim kognitivnim učinkom i pamćenjem.
Osim toga, otkriveno je da osobe s Alzheimerovom bolešću imaju znatno niži makularni pigment u usporedbi s osobama koje nemaju Alzheimerovu bolest.
Rizici konzumacije poriluka
Poriluk je siguran za većinu ljudi, ali bi ga trebali izbjegavati oni koji su alergični na njega. Sadrži spoj pod nazivom dialil disulfid, koji kod nekih ljudi može uzrokovati kožne reakcije, uključujući crveni osip koji svrbi i naziva kontaktni dermatitis.
Također, poriluk je bogat spojevima koji se nazivaju FODMAP, što je akronim koji označava fermentirajuće oligo-, di-, monosaharide i poliole. FODMAP su vrste ugljikohidrata koncentrirane u određenim namirnicama, poput češnjaka i poriluka, koje probavni sustav slabo apsorbira. Ljudi koji su osjetljivi na FODMAP mogu doživjeti probavne simptome, poput nadutosti, proljeva i plinova nakon konzumiranja hrane s visokim udjelom FODMAP-a.
Recepti s porilukom
Poriluk je namirnica koja relativno dugo može stajati u hladnjaku svježa. Ako imate veću količinu koju nećete stići potrošiti prije nego što vam propadne, možete ga smrznuti i blanširanog i sirovog. Kada se odlučite pripremiti ga, isprobajte neki od naših omiljenih recepata u nastavku.
Piletina s porilukom u umaku od vrhnja i vina
Ovaj brzi umak je ukusan kao i jelo na koje biste potrošili puno više vremena. Nemojte sajati dugo za štednjakom i pripremite cijeli ručak u manje od 30 minuta.
Varivo od slanutka, poriluka i piletine
Osim što je ukusno, ovo varivo je i iznimno hranjivo, puno vlakana i proteina te će vas zasititi i zagrijati u isto vrijeme. Jeste li znali da slanutak smanjuje loš (LDL) kolesterol?
Recept za varivo od slanutka, poriluka i piletine
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345